Двери 17 Март 2020

Св. Синод на Гръцката православна църква се събра на извънредно заседание в понеделник и реши всички църковни събрания и служби да бъдат отменени, с изключение на неделните литургии. Те ще се отслужват в неделя сутрин от 7 до 8 ч. През останалото време църквите ще са отворени за лична молитва. Тайнства като Кръщението ще се отслужват само в тесен семеен кръг, ако не могат да бъдат отложени. На погребенията ще присъстват само най-близките, а помените ще се извършват на гробища, на открито, а не в храма. В манастирите няма да има промени в богослужението, но на службите няма да присъстват поклонници. В повечето гръцки манастири е установена непрекъсната молитва за преодоляване на изпитанието.

Това са част от мерките, които гръцкото църковно ръководство взе, за да ограничи разпространението на новия вирус в страната.

Св. Синод призовава възрастните хора, както и тези със здравославни проблеми да останат в домовете си.
Гръцкият сайт Orthodoxia.info съобщава, че дискусията между митрополитите е била много силна. Според едната група от тях подобно решение трябва да се вземе от правителството, а не от Църквата, тъй като, ако Гръцката православна църква реши да затвори храмовете, то старокалендарските храмове ще останат отворени и ще се създаде повод за съблазън сред вярващите.

Според другите митрополити не бива да се допуска прецедент държавата да затваря храмове, тъй като не се знае как това може да бъде използвано в бъдеще.

Митрополитите са изразили общо становище, че ограничителен режим трябва да има, но е нужно да се намери начин храмовете да останат отворени в неделя за литургия, както и на Благовещение, който е и национален празник (на този ден през 1821 г. е обявено гръцкото въстание срещу турската власт, довело до освобождаване на основната част от страната през 1828 г.).

Атинският архиеп. Йероним е предложил да последват Критската църква, която реши, че църквите остават отворени за извършването на основните богослужения без или с малко хора, добавяйки, че желаещите да се причастят могат да го направят у дома, като се обърнат към енорийския свещеник.

В официалното изявление се казва, че при промяна на епидемиологичната обстановка в страната и необходимостта от по-строги мерки Св. Синод ще се събере отново.

Накрая се прави призив към всички православни да отправят съвместна молитва вечер от 10.00 до 10.15 ч. за преодоляване на това изпитание, за подкрепа на жертвеното дело на лекари и медицински персонал, както и на учените, на които Църквата благодари и чиито усилия благославя.

„Нашата молитва е Господ Иисус Христос да упокои починалите наши братя и сестри от смъртоносния вирус и да утеши скърбящите техни близки. Молим се за излекуването и бързото възстановяване на болните, както и за цялостното преодоляване на това изпитание“, завършва изявлението на Св. Синод на Гръцката църква.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69344/view,article/