Двери 12 Май 2020

Днес гръцкото Министерство на здравеопазването и Министерството на просветата (отговарящо и за вероизповеданията) излязоха с общо решение, с което от 17 май се разрешава участието на миряни в богослуженията в храмовете.

Мярката идва, след като в началото на месеца църквите бяха отворени за миряни само за лична молитва, но без възможност да присъстват на богослуженията.

След въвеждането на строги ограничения в Гърция заради коронавируса богослуженията досега се провеждаха при „затворени врати“, т. е. само от свещеници и певци.
Според днешното решение по време на богослужение в храмовете ще могат да присъстват максимум петдесет души, в зависимост от големината на храма, така че на десет квадратни метра да има един човек. Строго ще се внимава разстоянието между хората да е 1.50 м. На входа и на изхода на храма ще има дезинфектанти, чиято употреба ще е задължителна, а носенето на маски в храма е препоръчително.

На много места, особено в градските храмове, където условията позволяват, свещениците обсъждат провеждането на няколко литургии, за да могат да присъстват всички желаещи, без да се събират много хора в храма на едно богослужение.

Мярката важи до 5 юни.

Гръцкото правителство въведе строги ограничителни мерки в страната още в края на март. Те доведоха до ограничаване на заразата. Най-засегнатите райони в страната са Арголида, Касторя и Ксанти. Жертвите досега са сто и петдесет души, като първият смъртен случай беше сред група гръцки поклонници до Йерусалим, които се заразиха по време на пътуването си през март.