22.05.2022 | Източник: Двери / 21.05.2022 |
Снимка


Митрополитите Русенски Наум и Видински Даниил участваха в тържествата по повод канонизацията на българската царица Теодора Търновска, завършила живота си в монашество с името Теофана. Богослужението беше оглавено от Румънския патриарх Даниил след св. Литургия в църквата „Св. Константин и Елена“, която на 21 май отбеляза своя храмов празник. За първи път беше изпят тропарът на светицата и беше представена иконата с нейния образ. На тържествената литургия присъстваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Преп. Теофана Басараб е канонизирана като първата монахиня в историята, за която се знае, че е от румънски произход. Тя е дъщеря на княз Басараб Първи от Влашко и съпруга на Търновския владетел Йоан Александър. Решението за нейната канонизация беше взето на 17 февруари т. г. (виж тук).

Паметта на преп. Теофана ще бъде почитана на 28 октомври.

Патр. Даниил заяви, че канонизацията на преп. Теофана Басараб става в годината, която Румънската църква посвети на отците-исихасти: св. Симеон Нови Богослов, св. Григорий Паламà и св. Паисий от Нямц (Величковски). Той подчерта, че преподобната е живяла във времето на разцвет на исихазма и е била носителка на тази духовна традиция.

В акта за нейната канонизация за живота ѝ се казва следното:

„При кръщението си тя приема името Теодора и получава образование, основано на любовта към Бога и ближния. През 1322 г. се омъжва за Йоан Александър, бъдещия български цар (1331-1371 г.). Заедно те имат трима сина и дъщеря, които Теодора отглежда, като им вдъхва любов към Христос, молитва, смирение и мъдрост, като по този начин ги подготвя за длъжностите, които по-късно ще получат.

През 1345 г. цар Йоан Александър решава да се раздели с Теодора, като избира да се ожени за нехристиянка. Отхвърлена от двора на българския цар, Теодора Басараб понася своите неволи, уповавайки се на Божията грижа. Смирила се и избрала монашеския живот, за да служи с любов и преданост на Младоженеца Христос, като получила монашеското име Теофана.

Тя е първата румънска монахиня, известна в историята, една от множеството подвизащи се исихасти. Света благочестива Теофана Басараб живяла за кратко в манастир близо до Търново, след което избрала по-тежък подвиг, като заживяла като отшелник първо в Ивановския манастир, а в последната част от живота си в Алботинския манастир, където се научила на Иисусовата молитва. Тази велика благочестива исихастка, потомка на Басарабската династия, остава в живата памет на Църквата, в благочестивата почит на архиереи, свещеници, монаси и миряни като пример за смирение, търпение, въздържание и жертвена любов“.

Слово произнесе и Русенският митрополит Наум, който отбеляза: „Радостни сме и благодарим на Всемилостивия Бог, защото днес, когато прославяме светите равноапостолни Константин и Елена, небесни покровители и на тази благолепна патриаршеска катедрала, в Църквата просиява още една благоверна царица, която е свързана едновременно и с братския православен румънски народ, и с православния български народ“.

Той посочи също, че „… новопрославената света Теофана ще има винаги запазеното си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата Теодора, благочестивата царица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския ангелски образ под името Теофана“, на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна винаги ще се пее „вечна памет“. Защото православният български народ не може да забрави добрините ѝ и всичко онова, което тя с толкова много любов е сторила за него. В паметта ни винаги ще се помнят всеотдайните грижи на светата благоверна Теодора за книжовното и културното развитие на Търновското царство, нейното активно ктиторство в полза на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, включително и в полза на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, заедно с всичко онова, с което тя е допринесла за мисията на светата Църква и още по-силното утвърждаване на християнството в нашата страна“.

„Заедно със светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски от днес в лицето на св. Теофана Басараб нашите братски православни църкви и народи получават още един общ молитвен застъпник – още един духовен мост и обединител в стремежа си към висотите на християнския живот и подвиг. Вярваме, че със светостта и благочестието си, с примера, който ни е оставила, тя ще вдъхновява и занапред мнозина сред нас към още повече старание в изпълнението на Христовия завет и ще насърчава единството и взаимната любов между светите Румънска и Българска православни църкви“, подчерта още митр. Наум.