Двери 08 Април 2020

https://dveri.bg/cache/new5/c/2c38a79d3aedd7965f378fefe1c30cc2.JPG

Тридесет от четиридесет и четиримата монаси на Киевско-Печерската лавра са заразени с новия коронавирус, съобщиха днес украински медии. Това превръща централния киевски манастир в едно от най-големите огнища на болестта в украинската столица.

Преди два дни кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че четирима монаси са дали положителни проби. Трима от тях бяха приети в болница още в началото на месеца, което беше причина за масовото изследване на населниците в комплекса и поставяне на целия манастир под строга карантина. Тогава представителят на Украинската православна църква (Московска патриаршия) митр. Климент (Вечеря) коментира уклончиво информацията, като заяви, че „не му е известно нищо за болни от коронавирус“ в лаврата.
Игуменът на обителта митр. Павел (Лебед), за когото се твърди, че е един от първите заболели, направи видеообръщение, в което обясни защо се налага лаврата да бъде затворена, а богослужениията да се извършват при закрити врати. Той заяви, че това се прави „за успокоение на вярващите“: „Направихме това, за да не се страхувате от нас, монасите“. По отношение на здравословното състояние на братята изявлението му беше противоречиво. Митрополитът заяви, че се намира под лекарско наблюдение, а всички братя имат белодробни проблеми и симптоми на вирусна инфекция. „Ние не сме ангели. Ние също имаме право да боледуваме“, каза той.

Киевско-Печерската лавра е огромен манастирски комплекс, разположен на площ от тридесет хектара. Една част от него е със статут на музей и е държавна собственост, а другата е църковна. В църковния комплекс са разположени ключови сгради за УПЦ (МП) – Киевската духовна академия и семинарията, резиденцията на Киевския митрополит Онуфрий и др. Поклонниците посещават най-много древните подземни манастири, т. нар. Близки и Далечни пещери, където се покоят мощите на над сто подвижници.

До началото на април ръководството на лаврата отказваше да спазва ограниченията на здравните власти и богослуженията продължиха да се провеждат в присъствието на много вярващи. Игуменът призоваваше вярващите още по-усърдно да се събират в манастирските храмове, „защото причина за коронавируса е човешкият грях“.

От УПЦ (МП) до този момент не са коментирали изнесената в медиите информация.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69486/view,article/