Двери / 15 Февруари 2020

Делегация на Йерусалимската патриаршия се срещна днес с Вселенския патриарх Вартоломей по повод предстоящата среща в Аман, Йордания.

Изданието Orthodoxia.info съобщава подробности от разговорите, преминали в откровена приятелска атмосфера. Патр. Вартоломей е заявил на пратениците на Йерусалимския патриарх, че тази среща е трябвало да се проведе по-рано, а не постфактум и че позицията на Йерусалимската патриаршия от последните месеци застрашава единството на Православието, което Вселенската патриаршия ще защити.

Митрополитите на Йерусалимската патриаршия и на Вселенската патриаршия са обсъдили подробно различните аспекти на създалата се криза. „Йерусалимският патриарх попадна в капан, е прозвучало на срещата, по време на която йерусалимските архиереи са се опитвали да убедят Вселенския патриарх и неговите архиереи, че го подкрепят и Йерусалимската патриаршия е заедно с него“, съобщава изданието.
Въпреки настойчивите въпроси за дневния ред на срещата в Аман, но и за причините, накарали Йерусалимската патриаршия да инициира тази среща, дадените отговори не са били ясни. Архиерей, участвал в срещата, е заявил за гръцкия сайт, че е останал с усещането, че йерусалимските йерарси „не знаят защо го правят“, отбелязвайки, че неспособността им да аргументират инициативата е доказала, че тя не изхожда от тях.

Според един от константинополските йерарси руското разширяване ще продължи и в Йерусалим поради „стратегическото значение на местата за поклонение“.

Вселенският патриарх е заявил, че няма никаква вероятност той да участва в срещата в Аман, нито пък представителство на Патриаршията. И е задал на присъсващите многозначителния въпрос: „А Киевския митрополит поканихте ли го?“.

Йерусалимската делегация не е дала ясен отговор кои предстоятели ще отидат в Йордания, но са казали, че седем църкви ще бъдат представени чрез предстоятелите си или с делегации.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69235/view,article/