06.05.2022/23:04/ | Автор: Софийска света митрополия.
Снимка


На 6 май, когато Православната църква почита празника на св. Георги Победоносец, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети храма-параклис „Св. Георги Победоносец“, намиращ се в покрайнините на самоковското село Маджаре.

Епископ Поликарп отслужи празничен водосвет и благослови всички присъстващи на празника.

В тържествения водосвет съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, свещеник Йордан Мечкаров, енорийски свещеник на с. Маджаре и йеродякон Поликарп.

На празника присъстваха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-н Евгени Грозданов и г-н Георги Захариев, ктитори на храма и прилежащия комплекс, както и многобройно множество народ.

След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за живота и добродетелите на св. Георги, както и за неговото мъжество, с което се е утвърдил като велик пример за вярващите в достойното служение към Бога.

Празникът на св. Георги продължи с освещаването на празничен курбан и обща трапеза за всички присъстващи.

Снимки: протойерей Костадин Тренев