21 юли 2017 15:53, Старозагорска митрополия

Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.

С вечерня с литийно шествие и заупокойна молитва в храм „Света Троица“, свещенослужителите от Старозагорска епархия отбелязаха 19 юли – Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.

Словото на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който отсъства по уважими причини, бе прочетено от секретаря на Старозагорската митрополия отец Михаил. В думите на владиката е представен пътят на старозагорци към Голгота, пътят на саможертвата.

„На 31 юли /19 юли стар стил/ Сюлейман паша, предвождащ 48-хиляден турски отряд, навлиза в града. Следват ужасяващи събития. Мирни граждани са одирани живи, кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата. Българи са нанизвани на шишове и колове, за да бъдат изпичани върху огън. Други са поливани с газ и запалвани. В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. В града и района са избити над 14 хиляди българи, 1200 умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени , момчета и момичета. Стара Загора е изпепелена и пет месеца след клането е в ръцете на поробителя.

Със саможертвата си нашите съграждани, нашите братя и сестри, отстояват не само родната ни вяра, но и българщината, мястото, където са родени, българската земя и българския род. Вярата и мъченичеството са тяхната сила. Тя е, която държи буден народа ни през вековното робство, през тъмните нощи на болки и ужаси, на теготи и безнадеждност.“

В суетата на прагматичното ни съвремие всичко това изглежда отдавна отшумяло, безвъзвратно минало, не толкова нужна информация. Днешните медии твърдят, че ние, българите, нямаме чувство за историчност. Тъжна и вярна констатация! Но тя не е ли плод на онова петвековно системно унищожаване на род и вяра, на памет и народно самочувствие? Самочувствие, което народът ни през тези векове и след тях, все няма!

Твърдо съм убеден, че не трябва да бъде така! Колко народи преминават през такова горнило от болки и продължават да вървят напред? Колко от тях успяват да се противопоставят на асимилацията по единствения категоричен начин – чрез саможертвата и мъченичеството?

Нашият народ го прави и то масово! Прави го нееднократно, а непрекъснато през тези страшни пет века! Всеки мъченик е знак на достойнство. Знак на българско достойнство са и хилядите жертви, дадени от нашия град! Това са паметни събития, които никога не трябва да излизат от паметта на народа ни, от полезрението на съвремието ни! Не от суета, не и заради това, че има хора и интереси, които се опитват да ги подменят , а заради нас самите, защото ако ние не обичаме България, няма кой да я обича.

Поклон пред паметта на нашите родни бащи и майки, братя и сестри, загинали мъченически под ятагана на поробителя! Поклон пред паметта на тези мъченици за вяра, род и родина!“, завършва в словото си владиката.

В литийното шествие до Мазволей-костница „19 юлий 1877“ се включиха областният управител Гергана Микова, заместник-областният управител Петя Чакърова, заместник-кметът Иванка Сотирова, народният представител Маргарита Николова, ексминистърът Румен Петков, директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев, началникът на отдел „Култура“ към община Стара Загора Диана Атанасова, общинските съветници Ангел Филипов и Михаил Михайлов, представители на патриотични организации и сдружения и десетки миряни, които поднесоха венци и цветя в памет на жертвите. В края на честванията бе открита и изложба, която представя по достъпен и разбираем начин историческите факти от събитията.

Текст и снимки: Благовест Илиев

Снимки

Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.