доц. д-р дякон Иван Иванов / 17 Март 2020

Най-малко десет свещеници в Италия са починали след заразяване с COVID-19, съобщават италианските и световните медии. Повече от половината на тези свещенослужители са от епархията в Бергамо, Ломбардия. В тази част на Северна Италия всеки половин час има погребение на гражданин, починал вследствие от заразата.

Епископът на Бергамо монс. Франческо Бески заяви, че неговата епархия е най-силно засегната от епидемията на коронавирус и че от двадесетте свещеници от диоцеза, които са приети в болница след заразата, някои са показали значително подобрение, но за съжаление шестима са починали.
Сред починалите е и монс. Винченцо Рини, дългогодишен директор на епархийския седмичник „La Vita Cattolica“ и бивш президент на агенцията SIR, на Федерацията на италианските римокатолически седмични списания и Италианската епископска новинарска агенция.

Епископът на Кремона Антонио Наполиони успя да преодолее болестта след лечение в болница и вече се прибра у дома. Някои свещеници от епархията на Кремона все още са хоспитализирани.

Последните два случая от вчера с фатален край са на о. Силвано Сиртоли, 59-годишен, междуепархийски викарий, и о. Джанкарло Нава, на 70 г.

В епархията на гр. Бреша трима други свещеници са починали. Сред тях е и 74-годишният Джовани Джирели, който е посещавал хоспис всеки ден, за да носи утеха на неизлечимо болните.

В Бергамо през последните дни гробищната църква е превърната в морга, защото местата в болничната не са достатъчни. В Бреша епископът даде възможност да се оформи гробищен храм, в който да се поставят телата в очакване на погребение, докато в Милано общината отпусна сто места в моргата и промени наредбата, като дава на семействата не повече от пет дни, за да решат къде да погребат починалия. Съществуват проблеми и с кремирането, защото има твърде много заявки, които не могат да бъдат обработени.

Свещениците в други страни също са засегнати от епидемията. По-рано този месец френски свещеник беше хоспитализиран с вируса, а миналата седмица свещеник в Перу беше сред първите болни от COVID-19 в тази страна.

В Италия жертвите от пандемията се хиляди. Това се отрази на църковния живот навсякъде, тъй като по препоръка на италианското правителство много от храмовете бяха затворени, а богослужението се извършва единствено и само при затворени врати или при крайна нужда, обикновено за опело. Случаите на заболяване сред свещенослужителите нарастват, защото те са на първа линия до болните заедно с медиците и държавните органи.

Вчера Националният кръвен център на Италия отправи апел за кръводаряване, защото всеки ден 1800 пациенти се нуждаят от преливане на кръв.

Епископът на Модена монс. Ерио Кастелучи дари кръв за спешните случаи. Той сподели с пастирска строгост: „Намираме се в момент на изключителна нужда. Призивът за даряване на кръв е много важен за нас и като граждани, и като християни. В това време, когато ние, християните, сме помолени да се отдалечим от Евхаристията, светлината на надеждата и милосърдието трябва да бъде запазена. За нас отказът от Евхаристия не трябва да бъде отказ от милосърдие, което е самият смисъл на Евхаристията. Понякога ми се струва, че някои хора, в желанието си да консумират Евхаристията, прояждат милосърдието…“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69350/view,article/