13 февруари 2020 09:59, Митрополия на Западна и Средна Европа

Отколешна традиция сред българската диаспора в Унгария и особено сред българските градинари е тържествено да се празнува паметта на свети мъченик Трифон, който е считан за техен покровител. И това не е напразно, защото ако проследим историята на българското градинарство в Унгария, ще забележим, че именно около паметта на светия мъченик градинарите са се завръщали от родината, за да започнат новата земеделска година. В деня на св. мъченик Трифон те са идвали в храма, за да благодарят на Бога и попросят от Него да благослови труда им. Известно е, че на места съществува обичай на Трифоновден да се благославят и семена, които да бъдат засети през предстоящия земеделски сезон.

И тази година българите не измениха на своята традиция. По решение на църковното настоятелство паметта на светия мъченик бе отбелязана в неделния ден на девети февруари.

Още в ранното утро на предния ден благочестиви християнки се събраха в храма, за да го украсят празнично. За празника, благодарение на помощ от унгарската държава и от дирекция „Вероизповедания“ на МС на Р. България той се сдоби с нова църковна утвар. Всички с радост и нетърпение очакваха да пристигнат височайши гости – обичният на всички кириарх Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, придружен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. За да влязат в радостта на будапещенската църковна община, дойдоха също така и духовници и миряни от различни църковни общини на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ-БП.

В навечерието на празника бе отслужено бдение, възглавено от митрополит Серафим, а песнопенията бяха изпълнени от сборна формация духовници под диригентството на свещ. Стефан Тафров – клирик на епархията и бивш преподавател по източно църковно пеене в Пловдивска духовна семинария.

На следващия ден към архиереите се присъедини и Негово Преосвещенство Будимски епископ Лукиян от Сръбската православна църква, придружен от йеромонах Варнава (Княжевич) и дякон Стефан Мелисавич. Светата литургия бе възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, а с архиереите съслужиха архим. Атанасий (Султанов) протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия и предстоятел на храма, архимандрит Викентий (Митев) от Ловчанска епархия, прот. Светолв Булах от Руската православна църква, ст. ик. Танчо Янчев- енорийски свещеник при БПЦО Будапеща, ик. Милчо Маринов – предстоятел на БПЦО Франкфурт, свещ. Стефан Тафров – обгрижващ църковните общини в Женева и Цюрих, свещ. Кръстин Апостолов – предстоятел на БПЦО в Хамбург, свещ. Васил Бечевски – предстоятел на БПЦО в Манхайм, дякон Пламен Николов от Софийска епархия и дякон Мартин Кременлиев от Неврокопска епархия.

Преди началото на Светата литургия митрополит Антоний пострига за свещоносец и четец благоговейния мъж Георг Живков от църковната община във Франкфурт. По традиция след сугубата ектения бе отправена заупокойна молитва за духовниците служили в БПЦО Будапеща, но и за всички упокоили се нейни членове. По време на литургията митрополит Антоний ръкоположи за дякон Явор Щурм от Хамбург, който от години се готви за пастирско служение. На новия духовник бе дадено името Яков, а негов покровител ще бъде наскоро прославения сред сонма на светиите игумен на манастира „Преподобни Давид“ на остров Евбея, Гърция, и старец архимандрит Яков (Цаликис).

След Светата литургия митрополит Антоний произнесе проповед, в която накратко разтълкува неделното евангелско четиво за митаря и фарисея. Той обърна внимание, че всеки един православен християнин трябва да се обръща към Бога с чиста и искрена молитва, от дълбините на душата, а не, подобно на фарисеите да върши религиозните си задължения само за да получи похвала от другите. Архиереят накратко припомни и подвига на мъченик Трифон, а накрая изказа благодарност на събратята си архиереи, че са приели братолюбезната покана и са се отзовали, та заедно да влязат в радостта на празнуващата църковна община. Той изказа благодарност и към архимандрит Атанасий за положените трудове за благоукрасяването на храма и сплотяването на общността. След него в слово-отговор се обърна архимандрит Атанасий. Той благодари на митрополит Антоний за пастирските грижи, а също така и на гостите, като им благодари, че са се отзовали на поканата. Архимандритът се обърна и към митрополит Серафим, като му изказа и подкрепата на членовете на будапещенската църковна община в делото му за канонизация на Неврокопски митрополит Борис, който е и основател на тяхната църковна община. Дядо Серафим също благодари за оказаната чест и изрази мнение, че най-вероятно в скоро време канонизацията на дядо Борис ще бъде факт.

След Светата литургия последва и традиционният за този ден водосвет, а след него се извърши и литийно шествие. В двора на храма бяха зарязани лозите и благословена празнична трапеза.

На богослужението се помолиха г-жа Уляна Богданска – извънреден и пълномощен посланик на Р. България в Унгария, г-н Димитър Танев – председател на дружеството на българите в Унгария, г-н Симеон Варга – представител на българското малцинство в Унгария пред унгарския парламент, г-н Пламен Пейков – директор на българския културен институт в Будапеща и много наши сънародници и гости.

На следващия ден, когато църквата празнува паметта на св. свщмчк Харалампий, след Света литургия отслужена от архимандрит Атанасий и дякон Яков Щурм. След това архиереите придружени от архимандрит Атанасий, г-н Симеон Варга и д-р Данчо Мусев – председател на българското републиканско самоуправление в Унгария, посетиха унгарския парламент. Там на работен обяд те се срещнаха с г-н Миколош Шолтес, държавен секретар по религиозните и малцинствени въпроси и обсъдиха възможността за реализиране на проекти между БПЦО Будапеща и унгарската държава. Благодарение усилията на председателя на дружеството на българите в Унгария, на българското самоуправление и малцинствения застъпник в унгарския парламент в последните години с финансова помощ от унгарската държава са извършени доста ремонтни дейности по благоустрояването на храма.

Вечерта архиереите и гостите посетиха гр. Сентендре, който е епархийски център на сръбската православна епархия за Унгария. Те радушно бяха приети от Будимския епископ Лукиян. Гостите посетиха катедралния храм „Успение Богородично“ и музея на епархията. На срещата, в братска обстановка, бяха обсъдени съвременни проблеми, касаещи православието в Европа.

Текст: архим. Атанасий Султанов
Снимки: БПЦО – Будапеща