Двери 29 Февруари 2020

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посъветва правителството на Черна гора да започне открит диалог със Сръбската православна църква в тази държава относно закона за религиозните свободи, чието скорошно приемане предизвика силни реакции и неодобрение в СПЦ. Той направи това в отговор на писмо на архиеп. Елпидофор (Гръцка архиепископия към Вселенска патриаршия в САЩ), в което той го запознава с проблема в страната.

„Насърчаваме правителството на Черна гора да започне открит и прозрачен диалог със Сръбската православна църква относно Закона за религиозната свобода и неговото прилагане. Всички усилия за установяване на валидността на исканията за собственост трябва изцяло да са в съответствие с черногорското законодателство и Европейската конвенция за правата на човека“, пише Помпео в писмо до архиеп. Елпидофор, председател на Събранието на каноничните православни епархии в Ню Йорк.
Благодарейки на архиепископа за писмото му, Помпео заявява, че той и президентът на САЩ Доналд Тръмп твърдо вярват, че всички хора в света имат правото открито и мирно да упражняват своята религия. Той каза още, че правителството на САЩ следи отблизо процеса на приемане на закона в Черна гора.

„Ние разбираме, че някои религиозни групи са изразили своите притеснения относно законовите разпоредби за собствеността и правните процедури, при които спорната собственост ще се третира. Въпреки че правителството е убедено, че изцяло се е съобразило със становището на Венецианската комисия относно закона, противниците твърдят, че правителството на Черна гора не е успяло да проведе приобщаващи и подробни консултации с религиозните организации и обществеността, както препоръча Комисията“, заяви Помпео и изрази своята загриженост относно „постоянното напрежение“ и „изолираните случаи на насилие“ в страната.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69284/view,article/