Двери 28 Март 2020

„Злото никога не идва само“, така Загребският и Люблянски митрополит Порфирий коментира (тук) силното земетресение ударило Хърватия на 22 март. Силният трус рано сутринта, последван от много на брой, но по-слаби през деня, разтресоха страната в разгара на пандемията от коронавирус. Това принуди хората да напуснат домовете си и да търсят безопасност на открито.

Има една жертва (15-годишно момиче почина от раните си), но има десетки пострадали, засегнати са много сгради, сред които и православният катедрален храм „Преображение Господне“ на Загребско-Люблянската епархия на Сръбската православна църква. В изявлението си по повод бедствието митр. Порфирий казва: „Доколкото знам, засега няма пострадали сред нашите вярващи, но със сигурност има големи щети върху сградите, собственост на нашата митрополия“. Пострадалата православна катедрала е дело на австрийския архитект Херман Боле, строена през 19 в. Повредени са фреските, завършени през 2007 г. от екип на Николай А. Мухин. Същият сега ръководи изписването на храма „Св. Сава“ в Белград.

В обръщението си към вярващите митр. Порфирий предлага помощ на всички в града, които имат нужда заради епидемията от коронавирус или от земетресението. „Нека хората се свържат с нас, да се обърнат към нашите свещеници и ние ще направим всичко възможно да им помогнем. Вярваме, че Бог не ни изоставя и по този начин ни призовава към Себе Си. Сигурно е, че изкушенията никога не са по-големи от духовните сили, които ние като хора имаме, особено ако сме солидарни и живеем като в общност“, казва митрополитът. Той подчертава, че в такива тежки моменти истинските хора проявят саможертва и грижа за другите.

Последствията от земетресението:

Интериорът на храма преди бедствието: