Двери 03 Март 2020

Стартира благотворителната кампания на Св. Синод на Българската православна църква и Българската национална телевизия „За величието на храма“ за набиране на средства за ремонт и реставрация на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата.

„Преди 108 години катедралата е станала факт благодарение на даренията на целия български народ. Дойде времето да бъде възстановена по същия начин – с приноса на всички нас“, се казва в призива на организаторите.

Средства за възстановяването на емблематичния храм ще се събират чрез SMS на 17 777 с текст NEVSKI (на стойност 1 лв). Дарения могат да се направят в платформата helpkarma.com или на банковата сметки на Св. Синод:

ПКСХП „Александър Невски“

IBAN: BG71STSA93000014915278

BIC: STSA Банка ДСК ЕАД ФЦ Батенберг

Бул. „Александър Батенберг I“ № 6, София.
На 20 май в хотел „Маринела“ в София ще се проведе благотворителен бал за „Св. Александър Невски“. Събитието ще включва вечеря, провеждането на националните награди за строителство и инвестиции, концерт на известни изпълнители, търг с предмети на изкуството (картини, скулптори, икони, сребърни предмети), както и предоставени от родни спортисти медали, купи и различни ценности. Всички събрани средства ще бъдат предоставени на Св. Синод в полза на ремонта на храма.

През 2016 г. по инициатива на Св. Синод на БПЦ и по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов беше създадена комисия, която да извърши всички необходими подготвителни действия и да предложи нужните решения за стартиране на ремонтно-реставрационни работи по Патриаршеската катедрала. Неин председател беше Ловчанският митр. Гавриил, а членове – представители на БПЦ, на Министерство на културата, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерство на финансите, на Дирекция „Вероизповедания“ на МС и на Столична община.

През февруари 2019 г. комисията беше готова с експертизата и според нея ориентировъчната стойност на ремонта трябваше да бъде около 4 000 000 лв.

Според експертите катедралата „Св. Алекснадър Невски“ е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата.

Това, което е наложително да бъде извършено, е подобряване на ВиК и на електроинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и други необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст.

Отделно от това обаче предстои да се направи реставрация на стенописите на храма, които са силно пострадали от времето и течовете в катедралата – преди всичко по време на бомбардировките над София през Втората световна война, когато катедралата не е улучена, но от детонациите на избухвалите в близост бомби са били изпочупени стъклата на прозорците и е навлязла много влага.

На изображението: Логото на кампанията „За величието на храма“, дело на Ивайло Христов

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69298/view,article/