Двери 05 Март 2020

Министерството на туризма в държавата Палестина (или Палестинската автономия, според израелската държава) съобщи, че храмът „Рождество Христово“ във Витлеем ще бъде затворен от 5 март до издаване на ново разпореждане. Представител на министерството заяви, че преди отварянето му храмът ще бъде дезинфекциран. Малко по-рано министърът на здравеопазването призова църквите и джамиите в града временно да бъдат затворени „с профилактична цел“.

Мерките се взимат, след като на 22 февруари стана ясно, че болни от корона-вируса поклонници от Южна Корея са посетили някои от най-известните поклоннически обекти като църквата на Божи гроб в Йерусалим, храма на Рождеството във Витлеем и Пещерата на патриарсите на Западния бряг. Поне осемнадесет поклонници от тази група са били диагностицирани с вируса след връщането си в Южна Корея, според здравното министерство на Израел. Министерството публикува маршрута на групата и заяви, че ще направи проучване за „евентуално разпространение на болестта“. Издадена беше разпоредба лицата, влезли в контакт с групата, да останат четиринадесет дни под карантина в домовете си.
Подобни съвети даде и палестинското министерство на здравоопазването. В резултат около двеста израелски ученици са останали под карантина, тъй като са общували с групата поклонници в рамките на обучително пътуване.

Междувременно в Гърция установиха двадесет и един заразени, които са пътували заедно до Светите земи.

Засега няма информация кои християнски църкви освен Витлеемската ще бъдат затворени за профилактика.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69302/view,article/