21 юли 2017 11:38, Софийска митрополия

Началото на похода. Снимка: Весела Игнатова

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, предстои за осма поредна година да се състои преходът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Организатори са Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“.

Преходът започва на 1 август в 9:00 часа от столичния храм „Св. София” с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците е ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир. Преходът завършва на 6 август, когато поклонниците ще вземат участие в св. Литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място – х. „Планинарска песен“ (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа “Рилски езера” и Рилския манастир. Ръководител на групата, тръгваща от София, както и инициатор на проекта е доц. д-р Павел Павлов.

Както през последните две години, към поклонниците, които тръгват от София на 1 август, и този път ще се присъедини групата, която тръгва в края на м. юли от Велико Търново. Великотърновската група ще извърви пеша пътя от Търново до Никопол и от Черепишкия манастир до София. В Никопол ще бъде отслужено бдение по случай празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски. В София групата ще се присъедини към софийските поклонници и заедно с тях ще продължи към Рилския манастир.

Тази година за първи път ще има група поклонници, които ще изминат пътя с велосипеди. Те ще тръгнат от Велико Търново за Никопол и ще се движат паралелно с пешеходната поклонническа група. Стремежът на организаторите е велопоходът да се превърне в традиция, защото така хората ще имат още една алтернатива за участие в прехода.

Маршрутът от София до Рилския манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, така както Владислав Граматик го описва в „Разказа за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски“. Маршрутът на мощите, за който дава сведение писателят, е Велико Търново – Никопол – Враца – Искърското дефиле – София – Рилски манастир. Цел на организаторите е през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целият маршрут от Велико Търново до Рилския манастир.