17 февруари 2017 13:29, Софийска митрополия

Църквата в Неа Карвали с мощите на св. Григорий Богослов

На 11 и 12 февруари се осъществи първото поклонническо пътуване, организирано от поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийската св. митрополия съвместно с енориите на храм “Св. ап. Андрей Първозвани” и “Св. св. Кирил и Методий” (кв. Красно село). Това пътуване беше организирано под надслов “Св. Григорий Богослов” и имаше две основни задачи.

Първата задача беше свързана с конкретни места за поклонение. Местата за поклонение по предварителната програма включваха най-напред манастира Косиница или, както го наричат гърците – Икосифиниса. Там поклонниците имаха възможност да се поклонят на чудотворната самоизписала се икона на св. Богородица. Друго място, включено в програмата беше мястото, където св. ап. Павел извършва първото св. Кръщение на територията на Европа, кръщавайки в името Христово св. Лидия в древния град Филипи, в близост до гр. Кавала – баптистериума „Св. Лидия“. Бе посетен и т.нар. открит параклис – мястото на първото стъпване на св. ап. Павел в Европа – в днешния град Кавала. Венец на поклонничеството беше основната точка, към която се бе отправила поклонническата група – селцето Неа Карвали, където в църквата на селото се покоят св. мощи на дивния св. Григорий Богослов. Поклонението продължи на 12 февруари (неделя), като включваше манастира “Св. Георги Победоносец” до гр. Хаджидимово с чудотворната икона на св. Георги, както и с частица от мощите на светеца.

Втората задача на пътуването беше осъществяване на среща и беседване с духовници и монаси. Тази задача също беше изпълнена в пълнота. Още преди самото тръгване в ранния час (5:50) на 11 февруари (събота) с благословението на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и патриарх Български, лично Браницкия епископ Григорий благослови началото на поклонението, като се помоли за успешно пътуване и успешно започване на делото на поклонническо-просветния център. Пристигайки в манастира Косицина, поклонническата група беше посрещната от монахиня Теосевия, която бидейки родом от България успя с голямо внимание и братска любов да разкаже, както за светините на манастира, така и за устройството и живота на тази обител. Топлото гостоприемство утеши поклонниците и ги подкрепи с кафе и сладкиши. Неизказано и неописано беше пребиваването в Неврокопска епархия. „Пътуващата Църква“ имаше благословението да участва в св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, възглавена от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Насладата от ангелогласното пеене на митрополитския хор беше допълнено от мистичното молитвено съзерцание на архиерея. Св. Литургия беше продължена в самата митрополия. Там любезния домакин подкрепи групата духовно и телесно. Безценна беше срещата с дядо Серафим на тази почерпка. На нея поклонниците споделиха впечатленията си от пътуването и св. Литургия, а също така се обърнаха за съвет към митрополита по теми, касаещи спасението на душите на съвременния християнин. Ако някой от групата се е питал в какво се състои общението и братската любов между християни, какво означава любов на пастиря към стадото, на епископа към поверените му души, то тази среща беше своеобразен нагледен отговор и пример за подражание.

Среща с духовността също така се състоя в Хаджидимовския манастир “Св. Георги Победоносец”. Отец Теофил, разказвайки за манастира, иконата, чудесата и живота в манастира, също се оказа благодатен домакин за поклонниците. Много успешно беше общуването на хората от двете енориии. За цялостното изпълнение на поклонничеството спомогнаха перфектната организация на пътуването, включващо автобусен превоз и нощувка, както и далновидното ръководство и енциклопедичното познание на църковната история, география, топография и агиология от страна на доц. д-р. Павел Павлов.

Още снимки и видео от пътуването можете да видите на сайта на Софийската св. митрополия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-sveta/1384-nea_karvali

Снимки

Благословия от Браницки епископ Григорий при тръгването на поклонническата групаМанастирът ИкосифинисаПри баптистерия на мястото, на което е покръстена св. ЛидияСв. Литургия с Неврокопския митрополит Серафим