14 април 2020 14:34, Ловчанска митрополия

На 27 март Ловчанският митрополит Гавриил за пръв път осени град Ловеч от скалите на „Стратеш“ с частичка от Животворящия Кръст Господен и мощите на преп. Йоан Рилски, св. великомъченик Пантелеймон, св. свещеномъченик Харалампи, св. мъченик Трифон. Заедно с благословението със светите мощи Негово Високопреосвещенство отслужи молебен за здраве и благополучие, и избавление от епидемията от коронавирус за гражданите и гостите на престолния град на Епархията – Ловеч.

А днес, на Велики вторник, за четвърти породен път митрополит Гавриил заедно с игумена на Чекотинския манастир йеромонах Михаил Диловски и прот. Михаил Ковачев отслужиха молитвеното последование и градът отново беше осенен с частичката от Животворящия Христов Кръст и мощи на светци. По време на молитвеното последование градът беше огласен от благодатния камбанен звън на всички храмове в град Ловеч.

Помилуй, Господи, благочестивия и христолюбив наш народ, помилуй твоите раби: светия наш Синод, преосвещените митрополити и епископи, и целия свещенически и монашески чин; правителството, военачалниците, градоначалниците, христолюбивото войнство, лекарите и целия медицински персонал, жителите на град Ловеч и всички православни християни. Избави ни Господи от епидемията от коронавирус, дарувай бързо изцеление на заболелите, укрепи нашата вяра и ни дарувай душевен мир. Защото ти си наш Бог и Твоето име призоваваме.

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319968