Двери 23 Май 2020

На 21 май Св. Синод на Македонската православна църква взе решение игуменът на известния Бигорски манастир „Св. Йоан Кръстител“ архим. Партений (Фидановски) да бъде ръкоположен за епископ. Предложението е на епархийския архиерей Дебърско-Кичевски митр. Тимотей и е прието единодушно от всички членове на синода. Епископската хиротония ще се състои на 12 юли (Петровден по стария стил, който ползва МПЦ) в историческата църква-базилика „Света Софѝя“ в Охрид.

О. Партений ще бъде викариен епископ в Дебърско-Кичевската митрополия и ще носи титлата Антанийски. (Според действащата в момента традиция в някои православни църкви като БПЦ, МПЦ и др. православни епископи се ръкополагат без епархия, но получават титул с името на някоя древна епископия, независимо дали днес тя съществува или не, нито пък носещият титлата епископ има отношение към самото историческо селище. Античният Антания е бил значим град и затова става епископско средище в периода 5-6 в. През Средновековието там е разположен гр. Чебрен или Чемрен. Днес от средновековното селище е останал само манастирът „Св. Димитър“, разположен в землището на запад от с. Зовик, общ. Новаци, Битолско).
Бигорският манастир ще остане седалище на бъдещия Антанийски епископ Партений, който ще продължи да бъде негов игумен.

Архим. Партений е много известен духовник в Северна Македония, както и в България и съседните православни страни. Роден е през 1970 г. в гр. Битоля. Завършва Духовната семинария и Богословския факултет в Скопие, известно време е послушник на Атон, а през 1995 г. постъпва в Бигорския манастир, където на следващата година става монах и е ръкоположен за йеродякон и йеромонах. От 1997 г. е игумен на манастира. Той възобнови Бигорския манастир не само като сграден фонд, включително и след унищожителния пожар през 2009 г., но и като духовно средище с монашеско братство. Под негово ръководство беше възстановен и женският метох на манастира, посветен на св. Георги Победоносец, в с. Райчица. През 2016 г. той възобнови монашеския живот в още един известен манастир – „Св. Богородица Пречиста“ в Кичево, където отива част от сестринството на метоха „Св. Георги“.

Игуменът на Бигорския манастир поддържа добри връзки и с България – както със светските власти, така и с църковните среди. През 2018 г. той получи в България наградата на Европейския парламент, дадена му заради приноса му за развиване на добри отношения между съседните балкански държави. Той е един от големите радетели за преодоляване на църковната изолация на Македонската църква и възвръщането ѝ в каноничното семейство на Православната църква.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69619/view,article/