Двери 13 Април 2020

С решение на управителя на административната периферия (обединение от няколко области) Централна Македония в Гърция Апостолос Джиджикоста е обявено извънредно положение за п-в Атон.

Решението, което е валидно от днес нататък за шест месеца, е взето с цел да се поправят големите щети, нанесени преди всичко на пътната инфраструктура в Света гора през последните седмици от проливните дъждове на полуострова. Същевременно се задвижват всички нужни процедури за технически доклади, одобряване на проекти и работи по възстановяване на щетите под надзора на Министерството на инфраструктурата.

Последните проливни дъждове на Атон причиниха големи щети на пътната мрежа, задвижиха се и свлачища. Някои от манастирите в северната централна част на полуострова са откъснати за автомобилния транспорт.
Според данните, към днешна дата пътят от Дафни до административния атонски център Карея е прекъснат на три места, където пътната настилка е отнесена от пороите. Връзката между двата основни пункта се осъществява по обходни пътища, по които могат да минават само малки превозни средства с висока проходимост.

Има сериозни повреди на пътищата, които свързват някои манастири, като например „Ватопед“ и „Пантократор“, както и Карея с манастирите „Хилендар“, „Констамонит“, „Дохиар“ и „Зограф“. Връзката на последните манастири с Карея е по море до пристанището Дафни и след това по шосе (с „байпасите“) до Карея.

Манастирите, разположени в северната част на Атонския полуостров („Велика лавра“, „Ивер“, „Кутлумуш“, „Каракал“, „Филотей“, „Ватопед“ и др.), понастоящем не се обслужват от транспорт по море – както поради лошото време, така и заради ограниченията за движение във връзка с пандемията. Транспортът е само по странични черни пътища и само с малки превозни средства с висока проходимост. За съжаление обаче не могат да се движат по-големи превозни средства, както и камиони за доставка на храни и лекарства, цистерни за гориво за манастирските автомобили и генераторите за електричество, и др.

„Опитваме се да разрешим проблема с липсата през този период на морски транспорт за северните манастири, като осигурим достъп през Дафни. Малките превозни средства могат да преминават по странични пътища, но времето за пътуване се е увеличило значително. Правим всичко, което можем, и очакваме помощ от държавата, така че щетите да бъдат поправени бързо“, е заявил о. Козма, главен секретар на Свещената Епистасия (изпълнителен орган на монашеското самоуправление в Атон).

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69508/view,article/