Двери /

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се запозна с напредъка по изграждането на първия в България църковен Център за социална рехабилитация и интеграция, който се намира в общ. Горна Малина, обл. София. Центърът ще предоставя социална услуга, която ще оказва подкрепа на над 30 деца с увреждания и техните семейства. Той се строи в двора на православния храм „Успение Богородично“ в Горна Малина по проект на сдружение „Св. Богородица“.

В състава на сдружението влизат членовете на църковното настоятелство на храма „Успение Богородично“, а председател е енорийският свещеник о. Серафим Янев. Законодателството в България дава добри възможности Църквата да развива социална дейност, казва о. Серафим. Уставът на БПЦ също позволява един енорийски храм да си създаде НПО и да се регистрира като доставчик на социални услуги. В нашия център, който се намира в двора на храма, ще можем да предлагаме и още нещо – духовно обгрижване, възможност за въцърковяване на хората, които търсят Божията подкрепа в трудното си ежедневие, обяснява о. Серафим.

928 o

Свещеникът допълва, че центърът е снабден с най-доброто и съвременно оборудване за рехабилитация на деца с увреждания. Разполага и с модерна зала за работа с аутисти. Подборът на обзавеждането е направен след консултации с най-дорите специалисти.

„Центърът ще предлага психологическа подкрепа, кинезитерапия, трудотерапия, ортопедични грижи. От тях ще могат да се възползват деца, които имат специални образователни потребности, и деца с увреждания. Техните родители ще могат да получават необходимата психологическа подкрепа и консултация за различни видове социално подпомагане и социални услуги, които предлага държавата и общината“, каза министър Сачева.

Тя подчерта, че реализирането на този проект ясно показва, че църквата има своята социална роля и предоставя социални услуги. „Българската православна църква през годините е свързана с просвещението, но и със социалното дело и мисия. Църквата помага за това хората да са повече будни и по-малко бедни. Надявам се чрез този център да имаме възможност да покажем именно това, както и да имаме възможност да изграждаме и други социални услуги заедно с представители на Българската православна църква“, каза министър Сачева.

248 o

Строежът на бъдещия център, който ще отвори врати през есента на тази година, се финансира от Държавен фонд „Земеделие“. Издръжката на социалните услуги, които той ще предлага, ще се заплащат от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

О. Серафим Янев благодари на министър Сачева за подкрепата за създаването на социалната услуга. Той добави, че първоначално се планира тя да оказва подкрепа на 30 деца с увреждания, а в последствие капацитетът ѝ да се разшири.

По-рано през деня министър Сачева присъства на празничната св. Литургия в чест на св. Серафим Саровски, отслужена в храм „Успение Богодично“ от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69131/view,article/