12 февруари 2020 14:01, Българска Патриаршия

Празникът на светите Трима светители, който в традицията на нашата света Православна църква е празник и на висшите ни богословски школи е водещото събитие на бр. 3 на Църковен вестник. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза тази година своя празник с архиерейски богослужения възглавени от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, при молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Събитието отразяваме на стр. 1-2. Хрониката в броя се допълва от други емблематични събития от живота на Църквата през изминалия период.

Под рубриката „Светци на нашето време” публикуваме статия на Анна Паралингова, посветена на един малко известен съвременен светец, който заедно със свети Лука Симферополски е наречен „бърз лечител и безсребреник на 20-и век” – преподобни Никифор Прокажени, светецът на прокажените. Жизнеописанието на светеца и свидетелства за чудесни изцерения по неговото молитвено застъпничество, четете на стр 1-4, 5.

На стр. 5 под рубриката „Колонка на редактора”, този път намериха място разсъждения на водещия редактор на тема „Образът на големия син от притчата за Блудния син”.

На живота и служението на първият български патриарх от периода на Второто българско царството св. патриарх Йоаким, и писмените източници от които черпим сведения за неговия живот е статията на Николина Александрова в рубриката „Българската святост”. Стр. 1-7

Страницата се допълва от мисли за смирението на св. Серафим Софийски Чудотворец, чиято памет честваме на 26 февруари.

На стр. 6 продължаваме публикуването на беседи на архим. Максим от манастира „Симонопетра” на Света Гора посветени на помислите и психическото здраве, под рубриката „Православие и съвременност”.

На стр. 8 под рубриката „Църковно изкуство” намериха място статията на Николина Александрова „Иконография на празника Сретение”, както и материал за представянето на църковния хор към Катедралния храм на Стара Загора „Св. Николай“, по време на Московския рождественски фестивал на църковната музика.

„Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Цената за годишен абонамент за 2019 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=312744