Варненска и Великопреславска митрополия 14 Април 2020

4236 1

В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната празнична статия на сп. „Амвон“ е посветена на вярата във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос като лично, духовно-опитно сърдечно познание. Следващата статия разказва за страшното разпятие на Кръста и предсмъртния възглас на Христос. В рубриката „Богословски размисли“ е представено учението на св. Василий Велики за Светия Дух. Над въпроса: „Какво е светостта?“ – разсъждава архим. Теодосий (Мардзухос), протосингел на Превезската митрополия. Много интересни са непубликуваните досега истории от живота на стареца Йосиф Исихаст.
В рубриката „Призив“, ставроф. ик. Дончо Александров отправя своя поглед на несгодите като възможност за изправяне на живота си. В броя имат място и няколко реални истории, разказващи за чудесата на вярата. В рубриката „Начала“ са наставленията на св. Серафим Дмитровски за молението по време на св. Литургия. Домашната църква също е в полезрението на списанието и разглежда  взаимоотношенията между децата и родителите. В „Гласа на отците“ са представени размислите на св. Нил Сорски за възникването на греха. За капана, в който прогресивният свят се опитва да подмами вярващите хора, разсъждава прот. Стивън Фрийман. Прот. Андрей Ткачов говори за ненаситността, в която тъне днес светът. За православието в Япония ни разказва Валерий Андонов. Специално за „Амвон“ е интервюто с младите духовници о. Натанаил и о. Йосиф – основатели на единствения български православен манастир на територията на САЩ – „Св. Йоан Предтеча“, гр. Уоруик.

Издателите на „Амвон“ се надяват, че предложените текстове ще помогнат на читателя да прибави плодоносни размисли върху собствения път във вярата, да усили надеждата си във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос!

Детското списание „Камбанка“ зазвънява отново с радостния възглас „Христос Воскресе!“. Разказът „Маратон на добрите дела“ е призив за всяко дете да върши добро. Повествованието за живота и делата на възрожденския майстор Уста Колю Фичето е повод за национална гордост и е интересно четиво за по-големите и любозателни деца. И този брой разказва за различни случки от живота на светци като св. Нектарий, св. Йоан Лествичник и др. Разгледана е т. нар. Молитва за живите, която е част от молитвеното правило на всеки християнин. Увлекателно е разказано и библейското четиво за св. прор. и цар Давид. В този брой има и много приказки и разказчета с поуки за християнските добродетели. Рубриката „Малки готвачи“ е празнично подсладена с рецепта за фъч от „Тефтера на баба“. Мили деца, надяваме се, че и този брой на „Камбанка“ ще ви зарадва със своите четива, ще докосне чистите ви сърца и ще ви вдъхне желание за добри дела!

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69511/view,article/