17 април 2020 13:42, Бачковска света обител

„А когато се свечери, дойде един богат човек от Ариматея, на име Иосиф, който също тъй беше ученик на Иисуса; той отиде при Пилата и поиска тялото Иисусово. Тогава Пилат заповяда да предадат тялото; а Иосиф, като взе тялото, обви Го в чиста плащаница и Го положи в новия си гроб, който бе изсякъл в скалата; и като привали голям камък върху вратата гробни, отиде си.”

Матей, 27:57-60.

В петия ден на Пасхалната седмица биде разпнат „царят иудейски”, подигран, отхвърлен, бичуван, осъден на позорна и презряна смърт и комуто прокураторът на Иудея, римлянинът Понтий Пилат, „не намери вина”, но първосвещениците и тълпата намериха, дотам, че на въпроса Пилатов „царя ви ли да разпна”, упоено отвърнаха „Него”! Ето докъде може да стигне човешкото заслепение в злобата и за избавлението ни от която Той прие да изпие до дъно „тая чаша”! Та от височината на кръста, това оръжие на позора, да бъде преобразено от Него в оръжие за преобразяване на нашите сърца и, бидейки кротки по сърце, да наследим Царството Му!

Днес, в православните храмове се изнася плащаницата обвила пречистото тяло, над която вечерта предстои да се извърши опелото Христово. Така и в Бачковския манастир игуменът, Велички епископ Сионий и братята на обителта изнесоха плащаницата и я положиха на масата – символ на гроба и на оплакването.

Нека, прочее, в оставащите часове до вечерната служба, да обърнем вниманието си и сърцата си към дълбокия и непреходен смисъл на случилото се на хълма Голгота край Иерусалим преди близо 2000 години и се помолим Нему да не позволи да угасне в тях даденият ни от Сина Человечески и Сина Божии Нов Завет!

Текст и снимки: С.П.

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=320416