13 март 2020 17:11, Софийска митрополия

Скъпи Поклонници,

Нашата цел е да организираме поклоннически пътувания с цел да се подсигури едно благодатно и приятно събитие, на което ние да представим Църквата такава каквато е, а именно място за общение с Нашия Господ Иисус Христос, място за спасение, място за лечение, място на радост, утеха и надежда в бъдещите дни. Длъжни сме да подсигуряваме комфорта и радостта от даденото пътуване. Наше послушание е да бъдем в полза на поклонниците. Наша отговорност са живота и здравето на участващите в нашите събития. Отнасяме се с голяма любов и внимание към всеки един обърнал се към нас. Виждайки случващото се в България и чужбина, с голямо внимание и тревога следим обстановката, провокирана от COVID 19. Изключително сме притеснени за живота и здравето на хората в България и чужбина. Като пряко зависими от случващото се ние заявяваме, че ще изпълним нашите задължения и послушание с голяма любов и внимание към всеки, който се е обърнал към нас.

Планирали сме много пътувания за идните месеци и спрямо всяко едно събитие ние ще се отнесем с голяма отговорност и разум, за да няма ощетени. Ако има условия, които не позволяват дадено събитие да бъде реализирано, ние ще го отложим за време, което няма да притеснява никого. Ако обстановката позволява дадено събитие да бъде осъществено, то ние ще го осъществим, щом здравия разум позволява. При всички случаи, хората доверили се на нашия Център, ще бъдат уведомявани лично, с голямо внимание и любов, дали ще се отлага събитие, или не.

Не се притеснявайте да се запишете за някое събитие, няма да бъдете ощетени, напротив, ще намерите любов, внимание, радост и утеха. „Пътуващата Църква“ продължава своя ход. Да не забравяме, че наближава най-радостния и благодатен празник, който покрива много претърпени несгоди.

Вярваме, че всяка една болест се допуска от Бога за наше вразумление и спасение. Чуваме и думите на псалмопевеца, който казва: „Дните на нашия живот са седемдесет години, а при по-голяма сила осемдесет, а най-доброто от тях е труд и болести“ (Пс 89:10) и още „Господ съживява и умъртвява, сваля в преизподнята и изважда“ (1 Царства 2:6).

Да мислим за онова, което е Горе – за Небесното, а не за земното. Ние сме призовани да познаем радостта и благодатта, която струи от Бога. Сега е време на пост и е съвсем нормално да имаме изкушения. Поклонничеството е Църковна дейност и може да се възприеме като вид аскеза, или вид подвиг пред Бога.

В създалата се ситуация е най-добре човек да не изпада в паника, а да прояви здрав разум и да се опита да види Божия промисъл за всеки един от нас. Паниката не е от Бога, тя замъглява човешия разум за вземане правилното решение в дадена ситуация. Ако погледнем назад в историята ще видим далеч по-страшни и драматични събития от случващото се днес. Ще мине време и ще се осъзнаем, че не е било чак толкова зле, колкото сме си го представяли. Ако сме следовници на Спасителя ще знаем, че ще има време на изпитания и изкушения. Нека не позволяваме да ни откраднат Пасхата!

Като вярващи хора ние не се страхуваме от болестите, но с голяма любовсъпреживяваме болката и немощите на хората. Молим се на Бога тази обстановка да се промени в положителна посока възможно най-бързо, за да можем свободно и без притеснение да изпълняваме нашите задължения.

С нас е Бог!

София 12.03.2020г.

Прот. Стилиян Табаков,
председател на УС на ППЦ „Св. Йоан Рилски“
към Софийска света митрополия БПЦ-БП

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=316285