Двери 27 Април 2020

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бил дал предложение да се проведе тестуване на свещениците за COVID-19, тъй като те са едни от служителите на първа линия, редом с лекарите, медицинските сестри и полицаите. При положение, че църквите у нас са отворени и всеки може да ги посещава и да участва в богослуженията, е важно да се предотвратят евентуални заразявания. Владиката е отправил това предложение до своите събратя митрополити, но още се очаква тяхното мнение. Вероятно всеки митрополит ще трябва индивидуално да вземе такова решение, воден от своето разбиране за приоритетите в пастирския му дълг.

Преди Възкресение Христово от Националния оперативен щаб са дали възможност на синодните архиереи да си направят тестове за коронавирус, но те са отказали. Тогава част от владиците застъпваха мнението, че в църквата не може да се заразиш с COVID-19. Опитът на поместните православни църкви от последните два месеца обаче показа, че това не е точно така.
Мнението, че вярващият човек не може да се зарази, носи допълнителна опасност, тъй като болните в църковното общество понякога се стигматизират. Преди Великден стана ясно, че един от софийските свещеници се е излекувал от коронавирус, но за заболяването му преди това не беше съобщено.

В Русия беше повдигнат въпросът (тук) за предоставянето на публична информация за заболели свещеници (като не е задължително да се посочват имената им, ако те не желаят), както и храмовете, в които служат, за да се предпазят енориашите им. У нас този въпрос засега се дискутира само в социалните мрежи.

Строгите ограничителни мерки и съвестното им спазване от повечето вярващи у нас, както и в Гърция, спомогна за ограничаването на разпространението на вируса.

Междувременно от Националния оперативен щаб заявиха, че при тях не е постъпвало подобно предложение за тестуване на свещениците на БПЦ.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69557/view,article/