Двери 08 Април 2020

Учените от Института за изследване на изкуствата съобщиха, че дават временен online достъп до свои редки и скъпи издания на сайта си – тук.

Изданията са посветени на актуални проучвания върху културата и изкуството на България и света и са в малък тираж, предназначени са предимно за експерти, богато илюстрирани и представителни. Учените се надяват, че в състоянието на пандемия и ограничено общуване подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителната самоизолация. Те са своеобразен великденски подарък на изследователите към интересуващите се от християнско изкуство.
В тази връзка директорът на института проф. д-р Емануел Стефанов Мутафов припомня думите на св. Йоан Златоуст: „Човек, който поради нужда не може да посети църква, може себе си да превърне в жертвеник (храмов олтар – Е. М.), на който да се моли“. Същият отец на православието, когато говори за любовта към ближния, споменава: „Ти почиташ днешния жертвеник, защото оттам приемаш Тялото Христово (светото Причастие – Е. М.), но се отнасяш надменно към този, който самият е тяло Господне, и безучастно го гледаш да се погубва. Можеш да видиш този жертвеник да се издига навсякъде – и по тесни улички, и по площади, където можеш да Му принасяш жертви по всяко време“ (Йоан Златоуст, Коментар върху Второ коринтяни).

Затова проф. Е. Мутафов съветва: в ситуацията на пандемия посрещнете великденските празници у дома, превръщайки себе си в жертвеник на чистата вяра, четете и не излагайте другите на опасност, особено свещениците, които са малцина.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69480/view,article/