Двери 02 Април 2020

Петдесет и осем-годишният монах от светогорския манастир „Ксенофонт“, който беше диагностициран с коронавирус, засега е в стабилно състояние в солунска болница, съобщават гръцки медии и добавят, че в същия манастир има още трима монаси, които са били контактни. И четиримата са пътували до Шотландия и Англия от 5 до 17 март.  Били са поканени от архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита да занесат за поклонение пазените в манастира св. мощи на покровителя на обителта св. Георги. Един от тримата нови установени с коронавирус монаси миналата седмица откара с кола от манастира петдесет и осем-годишния монах първо до болницата в гр. Полигирос в Халкидика, а след това до солунската болница „АХЕПА“, която е референтна болница за коронавирус.
След това той е останал в апартамент в Солун, собственост на манастира „Ксенофонт“, където се е самоизолирал в доброволна карантина. Другите двама монаси от 19 март, когато влизат на Атон, са били под карантина в манастирска сграда извън обителта. Но миналата неделя почувствали неразположение и излезли от манастира с кола през сухопътната граница на Света гора до Уранополис и оттам отишли в Солун. Преди да отидат в дежурната болница „Ипократио“ за преглед, те взели със себе си и своя събрат – монаха, стоящ в карантина в манастирското жилище. Тримата са били тествани за коронавирус, дали са положителен резултати и са преместени в „АХЕПА“.

Ръководителят на Здравния център в Карея, Атон, д-р Константинос Докузлис е заявил, че няма други случаи в светогорските обители и увери, че четиримата монаси са били под карантина през цялото това време и не са контактували с никого.

Състоянието на четиримата монаси засега не предизвиква безпокойство и симптомите им са леки.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69453/view,article/