Двери 29 Февруари 2020

Киевският митр. Онуфрий (УПЦ-МП) пристигна на 27 февруари в Черна гора, за да „подкрепи молитвено“ привържениците на Сръбската патриаршия в страната, които вече близо месец организират протести срещу новия закон за църковното имущество.

Митр. Онуфрий осъществи визитата си веднага след края на църковната среща в Аман, където бе отправен призив към властите в Черна гора да уважават правото на собственост на всички граждани, в това число и на Православната църква. На тази среща присъства и Черногорският митр. Амфилохий (Радович), който ръководи епархията на Сръбската патриаршия в Черна гора.

Двамата йерарси оглавиха протестното шествие след вечерната служба в храма „Възкресение Христово“ в Подгорица, в което се включиха няколко десетки хиляди души.

Обръщайки се към многохилядното множество, митр. Амфилохий заяви:
„Този храм беше осветен от Вселенския патриарх Вартоломей и Московския патриарх Кирил, чиито ръце засадиха тук две маслинови дървета. Дай, Боже, те да дойдат отново тук и да видят, че тези маслини дават плодове, и идвайки тук, да се помирят“. Тези думи на ръководителя на Черногорско-приморската митрополия на СПЦ може да се тълкуват и в контекста на приетото в Аман решение до края на годината да се организира нова среща, в която да участват и патр. Кирил, и патр. Вартоломей.

На 29 февруари се очакваше в Подгорица да пристигне Сръбският патр. Ириней, който да съслужи с митр. Онуфрий, но той замина за САЩ, за да предотврати разкол в сръбската епархия там. Днес Киевският митр. Онуфрий (УПЦ-МП) ще отслужи Литургия в катедралния храм в Подгорица и ще оглави литийно ществие до манастира „Св. Симеон Мироточиви“ в близост до храма.

Междувременно включването на митр. Онуфрий (Березовски) в протестното шествие срещу правителството предизвика реакция на Украинското посолство в Черна гора. В изявлението се казва, че той представлява Руската православна църква в Украйна, докато в страната действа канонична автокефална украинска църква – ПЦУ, ръководена от Киевския митр. Епифаний (Думенко). По-конкретно в изявлението се казва:

„Единственият епископ на автокефалната Украинска православна църква, митрополит на Киев и цяла Украйна, която има пълно каноническо общение със Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей, е блаженият митрополит Епифаний, оглавяващ столичната църква, и той няма намерение да посещава Черна гора. Отчитайки голямото внимание на черногорската общественост към споменатата визита и възможните изявления на митр. Онуфрий относно настоящите събития в Черна гора, ние бихме искали да обърнем вашето внимание на това, че митр. Онуфрий не е упълномощен да изразява възгледите на мнозинството православни вярващи в Украйна или на Православната църква в Украйна. Разбирайки важността на спазването на принципа за разделение на църква и държава, ние смятаме за неуместно митр. Онуфрий, представител на църква, която е неотделима част от Руската православна църква, да коментира вътрешните проблеми на Черна гора от името на украинците, поставяйки по този начин под заплаха съществуващите приятелски отношения между украинския и черногорския народ“.

Изявление с подобно съдържание направи и украинското посолство в Белград.

В края на декември черногорският парламент прие закон, който предвижда преминаването в държавна собственост на 650 обекти на църковното имущество – храмове, манастири и други сгради, построени до 1918 г., ако техните фактически владелци не притежават документи, потвърждаващи правото им на собственост.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69281/view,article/