Двери 07 Март 2020

Кипърският архиеп. Хризостом е на официално посещение в Константинополската патриаршия в отговор на покана на Вселенския патриарх Вартоломей да служат заедно през първата неделя на Великия пост, Неделя на Православието. Акцент в словата и на двамата предстоятели беше православното единство и проблемите, които изпитва в настоящия момент Православната църква.

В своя отговор на приветствието на патр. Вартоломей Кипърският архиеп. Хризостом заяви:

„За мене лично, а вярвам и за Негово Всесветейшество, проблемът на Православието не е дали ще призная предстоятеля на Украинската църква. На мене това не ми говори нищо. Бих могъл да ги призная и вчера, и днес, и утре. За мене това не е проблем. Проблемът за мене е проблемът в Православието. За съжаление някои не го разбират, а предстоятелите, които не участваха във всеправославните съвещания, не знаят и не могат да го разберат. Опитах се да разкрия пред някои от тях Вашето мнение, че в настоящия момент не може да има среща на предстоятелите, защото за 30-те години, в които съм митрополит и представлявах Кипърската църква на всеправославните съвещания, видях как се държат представителите на църквите. Чест Ви прави, че при тези условия успяхте за първи път в историята на Църквата да организирате среща на предстоятелите. Имахте надеждата, че със срещата на предстоятелите ще решим окончателно проблемите на Православието и аз също започнах да го вярвам. Но видях тесногръдието на някои братя-предстоятели на нашите срещи, а се срещнах с повече от половината предстоятели. Разбрах, че те още не са осъзнали проблемите на Православието. Не са разбрали какво сме направили на Великия събор в Крит. Много направихме, но не го приложихме. И причината, поради която в Залцбург поисках Вашето официално съгласие да ги посетя, беше, че тези проблеми трябва да се решат“, заяви архиеп. Хризостом.

Той подчерта, че за него водещо значение има доброто на Православието: „Ние сме работници на Църквата. Ще си тръгнем от този свят и затова трябва да направим каквото можем за Православието. Нямаме никакви амбиции да остане името ни, нито да ни потупват по рамото и да ни казват „браво““.

Относно тези, които реагират и действат срещу църковната автокефалия на Украйна, Кипърският архиепископ каза: „Тези, които викат, ако наистина искат истинско Православие, трябва да се приземят и да изоставят големите думи. Само със смирение, което поражда в нас Христос, Който ни дава пълнота в живота, могат да помогнат на Църквата“.

Относно провеждането на бъдещ Велик събор Кипърският архиепископ подчерта, че той е предложил това веднага след края на Светия и велик събор в Крит през 2016 г. Той призова на този събор да бъдат уважени издадените досега от Вселенска патриаршия томоси за автокефалия „на много от църквите“. „Само така можем да продължим за доброто на Православието. Нито с инат, нито с егоизъм, но само с Бога, Който действа в нас. В противен случай ще се провалим“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69310/view,article/