Двери / 03 Февруари 2020

Книга на гръцкия журналист Александър Масавета, озаглавена „Третият Рим. Москва и престолът на православието“, предизвика реакция на руското посолство в Атина. Повод за реакцията стана интервю на автора за популярния гръцки вестник „Катимерини“. В интервюто си той казва:

„От началото на 2000 г. руските служби провеждат в Гърция сложна операция на „хибридна война“, чиято цел е да увеличи руското влияние в гръцкото общество, да настрои населението както срещу Вселенската патриаршия, така и срещу западната ориентация на страната. Операцията е фокусирана върху православието като мост към „единоверната свръхсила“ и към личността на Путин като неин „велик водач и пазител“. Става дума за огромно – и до голяма степен успешно – социално инженерство. За нейния успех допринесоха митрополити от Гръцката църква и игумени от Света гора. Йерарси, привързани към московската колесница, играят важна роля за разпространението на руските възгледи и геополитически цели, като те имат дълъг списък популярни съратници и другари“.

По повод книгата и интервюто на гръцкия журналист във в-к „Катимерини“ руското посолство в Атина излезе с изявление, в което се казва, че „в Русия Третият Рим занимава единствено историците и някои фанатици“. От посолството изразяват съжаление, че гръцкият вестник дава трибуна на „такива като него“, определяйки ги като врагове на приятелството между Русия и Гърция.

И по-конкретно в безпрецедентното изявление на руското посолство се казва:
„Това е още един опит да се създаде враждебна представа за Русия в Гърция с невероятно изопачаване на фактите, което прави в своето интервю за в-к „Катимерини“ Александър Масавета.

Без да е учен, но автор на пътеписи, използвайки лъжливи факти, той обвинява Москва, че уж води „хибридна война“ срещу Гърция. Нахалният „колумнист“ стига до там да прави сравнение между „твърдото ядро“ на руското православие с радикалния ислям, противопоставяйки го на гръцкото православно предание. Сякаш не знае, че догматът за „Третия Рим“ в Русия занимава единствено историците и ограничен брой фанатици. Руската православна църква е една от малкото църкви, които признават първенството по чест на Константинополския патриарх в специален документ, приет от Св. Синод през 2013 г. Г-н Масаветас съзнателно въвежда в заблуждение гръцкото обществено мнение, като представя основите на руско-гръцките приятелски отношения и общата ни история като „сериозна геостратегическа заплаха на Русия“. Все още не е разбрал, че продължителните връзки между нашите народи са достатъчно здрави, че да издържат цинични прикрити атаки. Жалко, че определени медии дават трибуна на такива като него, които са врагове на приятелските връзки между Русия и Гърция“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69202/view,article/