Двери / 26 Февруари 2020

Днес в столицата на Йордания се провежда срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския патр. Теофил. В нея участват също и Московският и на цяла Русия патр. Кирил, който е нейният инициатор, Сръбският Ириней и предстоятелят на Църквата на Чешките земи и Словакия Ростислав. Румънската и Полската църкви участват със свои митрополити.

Макар че върху разговорите на срещата е наложено медийно затъмнение, а присъстващите журналисти очакват комюникето в края на работния ден, в някои руски медии се публикуват коментари на присъстващите йерарси. Най-голям интерес представлява реакцията на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), както и на Киевския Онуфрий (УПЦ-МП) и Чешко-Словашкия митр. Ростислав.
От тях става ясно, че на срещата в Аман се гледа като на „начало на един съвещателен процес“, който „ще бъде последван от други срещи“ (митр. Ростислав). Положителното на срещата в Аман е, че „все пак се срещнахме и обсъдихме всички проблеми, което е положителна стъпка към добър резултат“ (митр. Онуфрий). Същото написа в своя блог и Баришевски еп. Виктор (Коцаба, викарий на митр. Онуфрий): „Това е началото на преговорния процес между православните църкви по повод правилната и канонически балансирана реакция на действията на Константинополския патриарх“.

Според Бачкия еп. Ириней, „в центъра на вниманието на срещата в Аман е Фенер, който предизвика тази криза“, и „в тази връзка засегнахме и въпроси от вероучението – за тайнствата и природата на Църквата“.

Най-конкретен е митр. Иларион (Алфеев), от чиито думи става ясно, че участниците не са стигнали до конкретни решения (което се очакваше предварително) и, второ, че Москва продължава да вижда този преговорен процес без участието на Константинополския патриарх. Митр. Иларион (Алфеев) твърди: „Има много други въпроси, които са в дневния ред и които не се решават, понеже Константинополският патриарх отиде в самоизолация. И ето, че Йерусалимският патриарх като предстоятел на най-древната християнска катедра взе инициативата да събере предстоятелите, представителите на поместните църкви. Те дойдоха. И това е само първата среща – ще има продължение. И ние ще обсъждаме тези въпроси, докато не ги решим“.

„Има общо усещане, че църквите искат да имат някаква платформа за обсъждане на натрупалите се въпроси, – заяви той – тъй като предишната платформа, оглавявана от Константинополската патриаршия, загуби смисъл“.

Най-голяма яснота за избраната стратегия на Московска патриаршия имат последните думи на митрополита. Те потвърждават мнението на предстоятелите, отказали участие в срещата в Аман, че за Москва единственото възможно решение е изолиране на Константинополската патриаршия и създаване на „нова платформа“ за общуване между църквите, която да бъде оглавявана от нея.

В същото време наблюдаващите църковните процеси през последните години припомнят, че една от водещите причини за бойкота на Всеправославния събор на Крит през 2016 г. от страна на Руската църква беше нежеланието на нейното ръководство да се възобнови съборният институт на Православната църква под ръководството на Константинополската патриаршия. Това за Кремъл беше нежелана площадка за решаване на общоправославните проблеми, която би създала наднационален съвещателен орган в православния свят. Веднага след Критския събор Московска патриаршия започна подготовката на нов, този път „истински“ всеправославен събор, на който тя да играе водеща роля. „Братската среща на предстоятелите“ в Аман трябваше да изпълни тази функция, но поради ограниченото участие на църквите тя беше сведена до „първата от поредица предстоящи срещи“.

Неприятно послание изпраща избраната медийна политика за срещата, която напълно съответства на руската църковна политика. Официалното прес-аташе Питър Уелби, син на Кентърбърийския архиеп. Джеймс Уелби, заяви, че „това е нормално за среща на такова високо равнище“. Съобщава се за изгонени от хотела руски журналисти, гръцки също нямат достъп. В същото време т. нар. „Съюз на православните журналисти“, чийто собственик е донецки олигарх, единствен демонстрира достъп до вътрешна информация, която се предава в гръцкото медийно пространство чрез техния гръцки партньор „Ромфеа“. Цитираните тук изказвания на участници са именно по публикациите на този сайт.

Гръцките медии коментират разпространената официална снимка от откриването, в която на Московския патриарх е отредено централно място, въпреки че Йерусалимският патриарх е домакин и Йерусалимската патриаршия е по-старша в православния диптих. Впечатление прави и отреденото място на Киевския митрополит Онуфрий (УПЦ-МП), който е седнал като представител на автокефална поместна православна църква.

Също така стана ясно, че втората сесия на срещата, която трябваше да продължи от 17 ч. до 20:30 ч., ще приключи в 19:00 ч. Очаква се тогава да бъде огласено и комюникето.

Срещата на предстоятелите ще завърши без отслужване на св. Литургия, което е невъзможно поради нежеланието на Московският патриарх да споменава предстоятелите на три поместни православни църкви.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69265/view,article/