06 декември 2016 15:39Българска Патриаршия

Ловчанският митрополит Гавриил дари мощи на Руското подворие у нас

На 6 декември, когато всенародно се отбелязва паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Божествената литургия в Храма-подворие на Руската църква „Св. Николай“ оглави Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с Петерхофския архиепископ Амвросий, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, представителя на Московската патриаршия при Българската патриаршия архим. Филип, храмовото свещенство и гости.

На днешния ден се честват и 135 години от рождението на свет. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Митрополит Гавриил предаде в дар на Подворието на Руската православна църква частица от мощите на свет. Митрофан Воронежки. Мощите са дадени на митрополит Гавриил от схиигумения Мария (Дохторова), която му е била духовна майка.

Митрополит Гавриил каза, че чувства духовна радост от това, че е изпълнил синовния си дълг към духовната си майка, която му е завещала мощите на светителя с поръчение да ги дари на Руското подворие у нас. Той каза още, че за подворието на Московската патриаршия у нас е троен празник, тъй като се чества храмовия празник, годишнина от рождението на св. Серафим Софийски и даряването на мощите на св. Митрофан. Митрополит Гавриил отбеляза, че св. Николай, св. Серафим и св. Митрофан са родени и са се подвизавали в различно време, „но Духът, който дарява благодат изпълва и тримата, та те днес са пред Божия престол“.

С приветствено слово към двамата архиереи съслужили в този празничен ден в храма-подорие се обърна Негово Високопреподобие архимандрит Филип. С благословението на председателя на Отдела за вънешно-църковни връзки при РПЦ Волоколамски митрополит Иларион, архимандрит Филип дари на митрополит Гавриил комплект евхаристийни съсъди за строящия се катедрален храм „Св. Кирил и Метдий“ в г. Ловеч.

Архиепископ Амвросий сподели, че за него е било голямо благословение да служи в храма, където дълги години е служил св. Серафим Софийски, още повече, че той е и ректор на Санктпетербургската духовна семинария и академия, в която се е учил и св. Серафим Софийски. Той отбеляза, че възпитаници на духовната школа са и множество видни подвижници и светители на Православието, като св. Йоан Кронщадски, св. Теофан Затворник, св. Филарет Московски, както и много мъченици и подвижници от XX в. Той сподели, че преподавателите и учениците от Санктпетербургската академия са почувствали голяма духовна радост, когато са разбрали, че още един от техните възпитаници се причислява към лика на светиите.

В края на богослужението Ловчанският митрополит Гавриил освети икона на Божията Майка, а след това бе отслужена и молебен в чест на св. Серафим Софийски в криптата на храма.

На 12 декември пък предстои да бъде осветен храм в чест на св. Серафим Софийски в гр. Богучарск, Воронежка епархия в Русия. Там се освещава храм в чест на светителя, защото той е бил архиепископ Богучарски и последен ректор на Воронежката семинария, която след Октомврийската революция е била закрита от атеистичната власт.

Текст: Ангел Карадаков 
Снимки и видео: Храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“