25 октомври 2016 12:15Българска Патриаршия

Ловчански митр. Гавриил и схиархим. Амвросий Зографски

На 23 октомври (10 октомври по стар стил) славянобългарската св. обител „Св. вмчк Георги Зограф”, Св. Гора Атон, тържествено отбелязва деня на Св. 26 преподобномъченици Зографски – жертвено опазили св. православна вяра и мъченически изгорени в кулата на манастира от римокатолически рицари и пратеници, дошли на Атон, за да налагат папската власт (уния) над православните.

От 22 до 24 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил бе на поклонение в Св. Гора и участва в духовното тържество на славянобългарския ни манастир „Св. вмчк Георги Зограф”. Той бе придружаван от ставр. свещеноик. Борис Петров – архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, ставр. свещеноик. Вениамин Павлов (митрополитска катедрала „Св. Троица”, Ловеч), и йером. Илия Лариков – игумен на манастира „Св. Троица”, гр. Априлци. Българските гости бяха тържествено посрещнати от игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий ведно с манастирското братство.

В събота срещу неделя в Зографската св. обител бе отслужено всенощно бдение, а в неделя – св. Литургия за празника. Тя бе възглавена от Ловчанския митрополит Гавриил.

В проповедта си митрополит Гавриил припомни за дивното чудо, свързано с освещването на паметника, издигнат от братството на манастира на мястото на разрушената кула, където пострадали светите Зографски преподобномъченици и където по време на подпалването от еретиците чудотворната икона на Божията Майка „Предвъзвестителка“ останала цяла и невредима. Паметникът бил издигнат през 1873 г. Той трябвало да бъде осветен в деня, когато се празнува паметта на мъчениците. В навечерието на празника се служело всенощно бдение. Било полунощ. По време на службата, точно когато след първата катизма започнали да четат „Житието и страданието на св. Зографски мъченици“, над храма се извисил огнен стълб. Той осветил обителта и цялата околност с ярка светлина, постоял над църквата около 3-4 минути и след това се преместил над паметника, т.е. над мястото на старата и изгорена от латините кула. Там отново спрял за няколко минути, а след това започнал да се издига нагоре, превръщайки се в светлинен венец, който увенчавал отвисоко мястото на мъченическия подвиг на светите 26 Зографски мъченици. Митрополит Гавриил подчерта, че същата православна вяра трябва да имаме и днес и същата вярност към Бога, за да може и в нас да действа Божията благодат, която ни освещава и спасява. „Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?” (Марк. 8:36).

Снимки (18-21): Аврам Аврамов

Снимки

Ловчански митр. Гавриил гостува за празника на св. 26 Зографски мъченици в АтонЛовчански митр. Гавриил гостува за празника на св. 26 Зографски мъченици в АтонЛовчански митр. Гавриил пред иконата на св. вмчк ГеоргиЛовчански митр. Гавриил гостува за празника на св. 26 Зографски мъченици в АтонЛовчански митр. Гавриил гостува за празника на св. 26 Зографски мъченици в АтонЛовчански митр. Гавриил гостува за празника на св. 26 Зографски мъченици в АтонЛовчански митр. Гавриил оглави св. Литургия за празника на св. 26 Зографски мъченициПразникът на св. 26 Зографски мъченици в Зографския манастир, Св. ГораЛовчански митрополит ГАВРИИЛПроповед на Ловчански митр. Гавриил в Зографския манастирски храм, 23.10.2016 г.Литийно шествие към паметника на св. 26 Зографски мъченициПаметникът в чест на св. 26 Зографски мъченици - на мястото на кулатаЛовчански митр. Гавриил и схиархим. Амвросий ЗографскиЛовчански митр. Гавриил и ставр. свещеноик. Борис ПетровПразникът на св. 26 Зографски мъченици в Зографския манастир, Св. ГораСв. 26 Зографски мъченициЗографският манастирЗографският манастирЗографският манастирВръх Атон