Двери 20 Март 2020

През последните два дена някои от митрополитите отправиха архипастирски послания до клира и вярващите в епархиите. В тях, заради новата ситуация, промениха първоначалните насоки, оповестени от Св. Синод на БПЦ, за богослужението и поведение на клира и миряните в условията на пандемия.

Днес и Ловчанският митрополит Гавриил също публикува свое послание до епархиотите си. В него той настоява да не се променя първоначалният подход към богослужението и църковния живот, независимо от нарастването на броя на заразените у нас и в света. Владиката нарича ставащо „огнено изпитание“ и препоръчва „да се доверим на Господ, да се молим по-често вкъщи и особено в Божия храм, да се изповядваме и причастим неведнъж до светлото Христово Възкресение и да имаме вяра, че след Голгота ще дойде и Възкресението“.
С примери от древната и съвременната история на Църквата митр. Гавриил защитава становището си, че „Божият храм и светите Тайни никога не са служили за разнасяне на зараза и за разболяване на богомолците, а точно обратното – там получават изцеление и на душата, и на тялото“.

Владиката отбелязва също важността на грижата за ближния: „В това трудно време има и ще има много хора, които имат нужда от нашата помощ – и молитвена, и с думи на утеха и съчувствие, както и от всяка помощ, която ни е по силите“.

Митрополитът призовава за усърдна молитва за „правителството, за градоначалниците, за христолюбивото войнство и за лекарите и целия медицински персонал, и да спазваме установените от тях правила за хигиена, за да може епидемията да бъде изолирана и по-скоро с Божия помощ да се прекрати“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69371/view,article/