03 април 2020 22:19, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 3 април 2020 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе молитвено участие във великопостното богослужение, което се отслужва в петък на петата седмица от Великия пост. Протойерей Стефан Николов отслужи малкото повечерие с Богородичния канон, а заедно с протойерей Йордан Найденов прочетоха целия акатист на Пресвета Богородица пред мозаечната икона „Геронтиса“. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно богослужението в Митрополитската катедрала.

Във връзка със ситуацията, в която се намира страната ни, Варненският и Великопреславски митрополит изтъкна в проповедта си, че е важно как се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови, а не колко пъти. Той даде за пример светата преподобна Мария Египетска, чиято памет честваме на 1 април и в Петата неделя на Великия пост. Преподобната се е причастила само два пъти през целия си земен път, но е жив пример за живот по Бога, за което ни свидетелства благочестивият старец Зосима.

Архиереят помоли всички християни да изпълняват реда, към когото ни призова Светият Синод на Българската православна църква в своето окръжно писмо от 30 март 2020 г. – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=318198, – което включва дистанцията от два метра между всички присъстващи в храма.

Митрополит Йоан призова да се молим и да не изоставяме молитвата. „Знаете, че има различни молебни канони, знаете също, че света Мария Египетска е много голяма помощница, така че нека да си запазим нашето самообладание и спокойствие и доколкото можем да спазим и външната дисциплина, която трябва да съобразим.

Негово Високопреосвещенство заяви, че на 12 април, 6 Неделя на Великия пост – Връбница – Цветница, светата Литургия ще започне с по-ранен час, за да „може после да имате спокойствие за раздаването на върбовите клонки навън“. Също и Великият маслосвет ще бъде отслужен на Велика сряда вечерта, след малкото повечерие, тъй като богослужбата на Велики четвъртък е по-продължителна, а и с цел да няма струпване. Архиереят увери, че за тези, които не са разбрали по някаква причина „ние ще запазим осветен елей и ще го преподадем на Велики четвъртък на всички хора. Тези, които не са се помазали на Велика сряда ще ги помажем след светата Литургия на Велики четвъртък“.

С благопожелание за здраве и отговорно отношение към здравето на ближния митрополит Йоан завърши своята проповед.

Снимки: Йордан Николов
Текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=318752