Двери 16 Април 2020

В навечерието на Велики петък Св. Синод на БПЦ публикува указания за провеждането на богослуженията в най-тъжния ден за православните. Архиереите отново призовават своите верни чеда „в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус“.

Владиците се разпоредиха „Поклонението пред св. Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред св. Плащаница.
Напомняме също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава“.

Митрополитите призоваха богомолците да се съобразят и с предходните предписания на Св. Синод.

В дните около Възкресение Христово се очаква да настъпи пикът на заболяванията в страната. Заради това държавните и църковните власти призовават хората да останат вкъщи, за да се ограничи разпространението на болестта.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69525/view,article/