Двери 17 Март 2020

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати обръщение до клира и миряните на своята епархия във връзка с пандемията от коронавируса. В него владиката дава пастирски насоки за поведението на християните в неговия диоцез, който се простира на три континента, и ги призовава да се съобразяват с препоръките на местните власти в тази нова и необичайна за съвременните хора ситуация. В обръщението се казва:

„Както знаете, смъртта на любим човек е достатъчно трудна при нормални обстоятелства. Колко по-тежко е това, когато над всички нас е надвиснала пандемия!

Ние като епархийски митрополит и енорийски пастири можем да предоставим на нашите енориаши съчувствието и подкрепата, от които сега се нуждаят. В това объркано време църковните ни общности са място за безпрецедентна подкрепа и утеха.

Затова призовавам нашето духовенство, като Божии служители, да направят всичко възможно всичките ни енориаши да запазят живота си. Също така настоятелно призовавам нашите църковни настоятелства да инструктират вярващите относно необходимите предпазни мерки, които здравните власти изискват от нас.
Готов съм да продължим да обсъждаме новите насоки, свързани с църковно-енорийските събрания и дейности, както и посещението на храма и църковните практики по време на COVID-19.

Вярвам, че енорийските свещеници и църковните настоятелства на всички наши енории в епархията са наясно как да реагират в условията на новия коронавирус. Искам да съм сигурен, че ви е предоставена най-актуалната информация. Знайте, че вашето здраве, благополучие и спасение са приоритет номер едно в моя живот и служение.

Центровете за контрол на заболяванията (ЦКЗ) смятат, че рискът от заразяване с вируса в момента е малък за повечето хора. Тези с по-висок риск са като мене – по-възрастни, хора със сериозни здравословни проблеми, сърдечни и белодробни заболявания и диабет. ЦКЗ препоръчва на хората от рисковите групи да предприемат стъпки за запасяване с продукти, избягване на струпване на хора и оставане вкъщи, колкото е възможно повече.

Как да се защитим? Мийте ръцете си често със сапун и вода в продължение на 20 секунди; избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце; избягвайте тесен контакт с болни хора; почиствайте и дезинфекцирайте нещата, които докосвате често; кашляйте и кихайте в кърпичка, която после изхвърляйте. Ако е възможно, останете вкъщи, когато се почувствате болни.

… В тези безпрецедентни времена при продължаващото разпространение на коронавируса и невероятната скорост, с която нещата се променят около нас, трябва да се молим и да постим. Нека Този, Който лекува и изцелява, ни дава кураж и издръжливост да преминем през тази буря. Нека от своя страна да подкрепим нашите енории и им дадем куража, от който се нуждаят, за да не губят надежда и да останат здрави.

Обръщам се към всички вас и ви моля, особено тези, които са си у дома, да се молите с молитвата на св. Ефрем Сириец и да просите Господ и Владиката на нашия живот да даде на Своите раби дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов, и да не осъждаме нашите братя и сестри, поне по време на Великия пост.

И накрая, искам да ви запозная със становището на събранието на каноничните православни епископи на САЩ от 17 март 2020 г., което дава следните насоки: всеки епархийски митрополит да реши „дали да затвори църквите или да продължи да работи в състояние на повишено внимание. Всяка енория без изключение трябва да се съобразява с местните, държавните и федералните разпореждания, като например максималния брой хора, събрани на закрито“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69354/view,article/