Двери 19 Март 2020

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изпрати архипастирско послание до Българските църковни общини в Централна и Западна Европа във връзка с пандемията от коронавирус. Архиереят призовава църковните ни общини да следват разпоредбите в съответните държави, а вярващите да се отдадат на молитви в домовете си.

„Благославяме на нашите свещенослужители там, където храмовете са вече затворени поради извънредната ситуация, да извършват полагащите се богослужения и светата Литургия в дома си, само в присъствието на своите домашни. По възможност нека се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, за да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има възможност може службите да бъдат предавани онлайн“, се казва в посланието на архиерея.

Болни и нуждаещи се да бъдат причастявани със запасни дарове. Свещениците имат готовност и знаят как да действат в при тези обстоятелства.
В посланието се казва още: „На места, където храмовете са отворени и има възможност за обществено богослужение, призовавам свещенослужителите да бъдат изключително стриктни към предписанията за хигиена. В храмовете да се спазва дистанция, а вярващите да се въздържат от целуването на светите икони, като само се покланят благоговейно пред тях. Свещениците да призовават вярващите, особено по-възрастните и болните, да си стоят у дома и там да изпълняват своите молитвени правила, като засилят духовния пост. При нужда свещениците да благославят вярващите за облекчаване на телесния пост. Убедени сме, че светото Причастие никога не е било и няма да бъде източник на зараза, но нека не изкушаваме Господ, нашия Бог (Мат. 4:7). Призовавам нашите епархиоти в тези дни да се причастяват само при особена нужда!“

Митрополит Антоний призовава своите епрахиоти всяка вечер в 21:00 ч българско време (20:00 ч CET) да отправят общо молитвено правило, а също така да четат акатиста на Всемогъщия Бог на св. Тихон Задонски.

Цялото послание на митрополит Антоний – тук.

Свещенослужителите в църковните ни общини в Централна и  Западна Европа заявяват, че са готови да оказват съдействие на всички вярващи, особено на хора в рискова ситуация или изпаднали в затруднение с оглед на извънредното положение. Контактите на свещениците са достъпни на страниците на църковните общини в интернет и на официалната страница на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ – тук.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69363/view,article/