24 март 2020 20:32, Ловчанска митрополия

Това е наказание, допуснато от Бога за нашите грехове, да се надяваме след Великден Господ да го отмени.

Ловчански митрополит Гавриил е роден на 16 юли 1950 г. в София. От 1991 г. до 1998 г. е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на Клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя. На 19 октомври 1998 г. в Рилската света обител е хиротонисан в епископски сан с титлата „Макариополски“ и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21 януари и 28 януари 2001 г. е съответно избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.

През 2007 г. митрополит Гавриил става ръководител на работната група по въпросите на религиозното образование при Светия Синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Светия Синод.

Как църквата и вярата устояват на тежката епидемия от коронавируса и как можем да се избавим от нея с молитва, изповед, покаяние и причастие – четете в следващите редове.

АКЦЕНТИ:

– Никога не е имало заразяване от Св. Христови Тайни – Светото Причастие

– С молитвите на Църквата са се прекратявали огромни епидемии

– Изпълняваме изискванията за хигиена в храмовете

Борислав РАДОСЛАВОВ

– Ваше Високопреосвещенство, църквата като стожер на православната вяра е успявала да помага на хората в тежки епидемии. Ще успее ли и сега с извънредното положение заради коронавируса?

– Църквата съществува над 2000 години и през това време е имало много трудни моменти. Върлували са страшни зарази и епидемии. И никога в храмовете на Православната Църква не е имало предаване на зараза. Много пъти когато Църквата е призовавала и събирала християните да се молят епидемиите са се прекратявали. Сега е времето на Светия Велик пост и тези скърби и трудности още повече ни подсказват, че трябва в този период да искаме от Бога прошка и да погледнем вътре в себе си какво трябва да изменим и поправим. Да изправим своите пътища към Господа и да живеем богоугодно. Нека се молим Господ да отмени това наказание, което е допуснал. Той е всемогъщ и за него няма нищо невъзможно. Той чака само да се обърнем към Него, да поискаме прошка и да се молим за избавление и пощада. Защото епидемията на греха е много по-страшна от заразните болести, тя води към вечна смърт. Затова и от Св. Евангелие виждаме, че Господ Иисус Христос преди да излекува телесната болест, първо е прощавал на човека греховете му.

Св. Синод благослови да се четат допълнителни молитви, които са за избавление от такива епидемии и бедствия. А ние в Ловчанска Епархия сме издали и молитвено последование, с което християните да се молят и вкъщи за избавление от тази пандемия. Не трябва да изпадаме в униние, защото е по-страшно от самия вирус. Вярващите хора имат упование и очакват Божията милост, със силен дух преодоляват трудностите.

В храмовете изпълняваме указанията на Министерството на здравеопазването ­– мият се често подовете, проветрява се, иконите много често се изтриват с кърпички със спирт.

През този Велик пост на Велики четвъртък ще служим Маслосвет за здраве. Маслосветът е много силно тайнство, от него много често болни хора получават и душевно, и телесно здраве. Ако е необходимо и има повече желаещи, ще го направим и още веднъж, освен на Велики Четвъртък. Великият пост е и най-подходящото време за подготовка и пристъпваме към Св. Причастие. Това е най-великата светиня, дадена на хората тук на земята, защото хлябът и виното се претворяват в Тяло и Кръв Христови. Приемайки Тялото и Кръвта Христови, хората се съединяват със Самия Христос.

– Какво трябва да знаят онези, които се страхуват от заразяване?

– Никога зараза не се е предавала по време на причастие. Това е доказано в историята и взимащият причастие никога не се е разболявал. Много пъти по време на страшни епидемии приемането на светите Тайни с вяра е водело до изцеление на болни.

Също и чудотворните икони са избавяли населението от върлуващи зарази. Такива примери има и с Троянската чудотворна икона, какъвто е и случаят с епидемията от чума през 1837 г.

– Какво бихте насърчили миряните – да отидат ли да се поклонят в Троянския манастир на чудотворната икона на Богородица Троеручица и други храмове или да отправят молитвите си от вкъщи?

– И двете. Като най-силната молитва е в храма. Особено на големи празници като предстоящите Благовещение, Цветница, Възкресение Христово. Най-благодатната от всички служби е светата Литургия. Тя е средоточието на Православното богослужение, за нашия духовен живот, за нашето здраве и спасение.

Нека също се молим по-усърдно вкъщи, да четем повече Св. Евангелие, Псалтира, жития на светиите, да се изповядваме и да приемаме с чиста съвест светите Христови тайни. И ще видим как Бог ще отмени това наказание.

– Има ли информация какво ще се случва с Благодатния огън тази година и от българска страна ще имали делегация?

– Скоро не сме имали заседание на Светия Синод и не сме решавали този въпрос. Благодатният огън обезателно ще слезе както всяка година, но не знам кой от българска страна ще го вземе. Ще бъде много жалко, ако Благодатният огън не стигне до нас, както сме свикнали вече от доста години. Това е едно голямо чудо. Този огън в първите минути гори, но не изгаря. Аз имам личен пример за това как държа ръка над факла от парафинови свещи, но не получавам никакви изгаряния.

– Ще има ли празнични служения за Великден?

– Разбира се. Знаете ли колко хора ме молят да направя всичко възможно да не затворят храмовете особено за идващите празнични дни. За тях ще е невъобразима мъка и душевно страдание, ако на тези празници не могат да бъдат в Божия храм на светата Литургия и другите богослужения. Защото те са уверени, че с молитва и покаяние могат да измолят Божия помощ, която да ни избави от епидемията. Надяваме се и този път това да се случи

– Как се развиват нещата с училището към Ловчанска епархия?

– Както е и при останалите училища, в момента децата не го посещават. Учителите им пращат уроци дистанционно, с които се стараят да не изостанат от учебния план. Иначе в училището децата се чувстват и развиват много добре. То е общообразователно училище и се изучават предметите по програмата на просветното министерство както и в останалите училища. И се стараем да дадем на децата добро християнско възпитание.

– Вашето послание към хората?

– Уважаеми, читатели на в-к „България днес“, братя и сестри,

Нека имаме вяра, доверие и вярност на Господ. По време на останалите дни на Великия пост да се молим по-усърдно Господ да прости нашите грехове, да се молим за другите хора, и тогава действително Господ ще ни дарува да посрещнем най-великия християнски празник Христовото Възкресение с обновени души, с радост, с вяра, надежда и любов.

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317544