24 февруари 2020 16:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 24 февруари 2020 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет в реновираната Клиника по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“. Откриването на клиниката извърши министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев заедно с проф. д-р Валентин Игнатов и кметът на Община Варна г-н Иван Портних.

Негово Високопреосвещенство поздрави ръководството на Медицински университет – Варна „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в лицето на ректора проф. д-р Красимир Иванов, ръководството на Университетската болница в лицето на изпълнителния директор проф. д-р Валентин Игнатов, както и екипът на Клиниката по неврохирургия с началник проф. д-р Явор Енчев.

Варненският и Великопреславски митрополит се обърна към г-н Ананиев и подчерта: „По приемство, ние приехме едно изключително добро съструдничество между Църквата и посочените институции на Медицинския университет във Варна, който е на световно ниво с изключителна изявеност на учени, преподаватели, с много студенти, чуждестранни, от различни страни, както и на Университетската болница „Света Марина“, която се явява един много важен център за лечение не само в Североизточна България, а въобще в цялата страна“. Митрополит Йоан подари икона на Божията Майка „Казанска“ на Клиниката по неврохирургия с благопожелание „Света Богородица да Ви насочва ръцете, ума, сърцето, всичките Ви възможности за успех във Вашето лечение. На добър час!“

Заедно с Архиерея бе и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Мъжкият хор при Катедрален храм „Успение Богородично“, дирижиран от Валентин Кубратов, украси водосвета с църковни песнопения. На откриването присъстваха областният управител на област Варна г-н Стоян Пасев, представители на академичното ръководство на МУ-Варна, лекари, преподаватели и други.

Министър Ананиев отбеляза, че съдействието между Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, варненската университетска болница и Община Варна цели модернизиране на материално-техническата база на лечебното заведение. „Да подобрим условията, при които работят хората в болницата и в крайна сметка да направим така, че да издигнем качеството и ефективността на лечебния процес на гражданите, които се лекуват в университетската болница“, допълни още той.

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314129