Двери 01 Април 2020

В интервю за БНТ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изясни причините за разминаването на изявленията на Св. Синод и д-р В. Мутафчийски по повод реда на провеждане на празничните богослужения за Цветница и Великден. Представителите на държавата обявиха, че са договорили с архиереите богослуженията на празниците да се проведат на открито, за да се избегне близкият контакт между богомолците и евентуалното им заразяване с коронавируса. От Св. Синод пък обясниха, че промяна в реда на службите няма да има.
„На Цветница службата ще си бъде в храма, – каза митр. Йоан пред БНТ, – но раздаването на върбата ще става навън, защото точно заради това се събират хората – за да получат осветената върбова клонка. Това ще бъде направено така, за да има ред и спокойствие, и съобразяване с всички хигиенни изисквания“.

Относно чинопоследованията на Възкресение Христово архиереят обясни следното: „Богослужението на Пасха Христова започва отвън, там ще се постараем да раздадем и благодатния огън, там да стане пасхалната полунощница, там да стане изпяването на пасхалния канон на утренята, а богослужението накрая завършва в храма. Но практиката показва, че на късната св. Литургия (след 12 ч. през нощта, бел. ред.) има съвсем малък брой хора“.

Също така той увери, че в храмовете на БПЦ ще бъдат изпълнени всички изисквания за дезинфекция, използване на лични предпазни средства и дистанция между богомолците, които властите изискват.

„Всичко, което трябва да се спази, ще го спазим в рамките на разумното. Нека всеки поеме своята отговорност, а другото ще го стори Бог“ – каза Варненският митрополит.

Владиката призова хората от рискови групи – възрастни, болни, с хронични заболявания, да останат в домовете си. Да четат Евангелието, Псалтира. Това, че няма да са в храма на тези празници, с нищо няма да наруши тяхната църковност, нито пребиваването им в лоното на Църквата, увери архиереят.

„Нашата молитва в този критичен за целия свят момент е Бог, със Своята благодат, да просветли умовете на учените лекари, за да намерят час по-скоро нужния лек. Ние сме с убедеността, че Възкръсналият Христос, ще даде частица щастие за всяко семейство. Бог да пази всички нас!“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69444/view,article/