03 март 2020 20:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 3 март 2020 г. пред Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“, на площад „Св. св. Кирил и Методий“, започна военен ритуал с вдигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Варна по случай навършването на 142 години от Освобождението на Бъглария. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за всички загинали православни вождове и войни и се включи в тържествата по повод Националния празник.

Архиереят бе съпроводен от протойерей Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Стефан Николов, митрополитския дякон Любомир Георгиев и служители при митрополията. Водени от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, официални лица и много присъстващи граждани, започнаха шествие, на което положиха цветя и венци пред Паметника на Граф Игнатиев и Мемориалния паметник на украинските войни.

Шествието завърши пред Паметника на Руските войни. Военният ритуал пред паметника започна с прочувствено изпълнение на стихотворението на Иван Вазов – „Опълченците на Шипка“. След това Негово Превъзходителство Генералният консул на Руската Федерация във Варна г-н Владимир Клеманов произнесе слово.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва за всички православни войни, загинали в освободителната Руско-турска война, украсена песенно от Мъжкия църковен хор при Катедралата на Варна с диригент Валентин Кубратов. Военният ритуал завърши с тържествен марш.

„В днешния ден – Националния празник на Република България – си спомняме думите на свети пророк и цар Давид: „Блажен е онзи народ, чийто Господ е Бог!“ (Пс. 143:15), както и думите на свети апостол Павел: „стойте твърдо в свободата, която Христос ни дарува“ (Гал. 5:1). Един Свети Синод и един император, първо дадоха своето благословение и написаха своята заповед, за да започне тази война. В края на краищата всичко онова, което се случи, се случи… И по никакъв начин не бива да се съмняваме, че онези човеци, които проляха кръвта си на различните бранни полета за освобождението на нашето Отечество, заслужват дълбоко и изключително внимание. За което винаги е свидетелствала светата Църква на всяка своя Литургия – да споменава тези починали за вярата и освобождението вождове и войни православни, духовници, хора изпълнени с велика мисия и чувство на дълг, които отдадоха живота си за един народ“, заяви митрополит Йоан.

Архиереят отбеляза още, че това е историята, независимо от желанието на едни и други да бъде променяна през времето. „Това е написано веднъж завинаги с кръвта на тези човеци. В края на краищата ние имаме дълг морален, православен и духовен и ние от него няма да отстъпим на йота. Защото знаем какво значи да отдадеш кръвта си за своя ближен, защото „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите ближни“ (ср. Ин 15:13)“, каза Негово Високопреосвещенство.

„Ето това е Православието на дело. Светото Православие, нашата апостолска, отеческа, света православна вяра, която ни обединява и която ни прави общи Христови последователи, христоносци, христоподражатели, богоносци, независимо кой от какъв народ е и от каква националност е“, заяви митрополит Йоан и допълни: „Ето в такива мигове всичко това отпада, остава едното, което движи човека, именно вярата, която възраства в надежда и която се удовлетворява в любовта. Затова и свети пророк и цар Давид щеше да каже: „Нашата душа се уповава на Господа: Той е наша помощ и наша защита“ (Пс. 32:20). Нека бъде милостта Ти над нас, Господи, според както Ти се уповаваме. Честит Национален празник, за много и благословени години! Бог да прости и вечна да бъде паметта на блаженопочиналите първойерарси, йерарси, православни вождове и войни, паднали на бойното поле за вярата и освобождението на нашето Отечество. Амин!“

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=315095