22.05.2022 | Източник: Българска патриаршия 21.05.2022 19:15 |
Снимка


На 21 май 2022 г., когато светата Църква чества паметта на светите равноапостолни Константин и Елена, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се срещна с г-н Бойко Борисов в град Шумен.

Срещата се осъществи при новостроящия се храм, посветен на покровителя на града – свети мъченик Райко (Йоан) Шуменски. На посещението при храма, намиращ се в квартал „Тракия“, присъстваха иконом Красимир Капитанов, председател на църковното настоятелство при храма, г-жа Ралица Ангелова, председател на Общинския съвет на Община Каспичан, г-н Стоян Банчев, управител на строителната фирма, която изгражда храма, и представители на ПП ГЕРБ.

В словото си Негово Високопреосвещенство заяви, че храмът е достигнал до този етап на строеж, в който предстои да се поставят куполите му, благодарение на помощта на жителите на град Шумен, всеки според силите си, за да се изпълни желанието им да се съгради храм, посветен на светия мъченик. „Утре нас може да ни няма, но храмът си остава и домът Господен е факт“, отбеляза Архиереят.

Митрополит Йоан връчи благодарствена грамота на г-н Бойко Борисов в знак на особено внимание и молитвена благодарност за изключителни заслуги при ремонтните дейности на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ в град Варна, както и други храмове във Варненска и Великопреславска епархия, сред които храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“. „Благопожелаваме Ви крепко здраве и отправяме молитви към Всеподателя Бога да Ви съдейства при вършенето на всяко добро дело!“, заяви още Негово Високопреосвещенство.

От своя страна г-н Борисов каза, че с решение на ИК на ГЕРБ ще бъдат отпуснати 50 000 лв. за изграждането на новостроящия се шуменски храм.

До момента са направени дървената покривна конструкция и топлоизолацията на храма. Той се измазва отвън и предстои да бъдат поставени двата големи централни купола, както и малкият полукупол, който се намира на олтарната му страна. Вътре в храма има изградена ел. инсталация и се измазват стените, но предстоят още редица ремонти дейности преди завършването му.

Изготви: Георги Великов