Двери 01 Април 2020

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати поредното си кратко послание до своите епархиоти, в което им дава духовни и пастирски насоки за реакция в ситуацията на пандемия, обхванала целия свят. В последното си съобщение той разказва за положението в митрополитската катедрала „Св. Кирил и Методий“ в Ню Йорк, САЩ, и своето служение в дните на карантина.

„Поради много запитвания от страна на клирици и миряни за това, какво става с мене при положение, че се намирам в един от градовете, най-засегнати от коронавируса, написах кратко послание до вярващите под моя омофор“, обяснява митрополитът. Той ги уверява, че продължава да се моли за всички и ги призовава и те да се молят за него и служителите в катедралния храм. „Иконом Петър Тотев, аз и попадия Евгения продължаваме да извършваме всички полагащи се служби, но при затворени врати заради тежката ситуация в Ню Йорк и строгите забрани на гражданските и здравните власти“, пише архиереят.

Владиката припомня, че в тези дни на предизвикателства е важно „да спрем разпространението на болестта в нашите епархийски общности, мисии, църкви и манастири“. Той призовава всички да изпълняват стриктно разпоредбите на санитарните власти.
Митр. Йосиф обръща внимание на един важен въпрос: как децата преживяват кризисната ситуация и принудителното оставане вкъщи.

„Децата са скритите жертви на тази пандемия и се безпокоим за краткосрочното и дългосрочно въздействие на кризата върху тяхното здраве и благополучие, тяхното развитие и перспективите им“, се казва в съобщението на митрополита. Той призовава родителите да оказват подкрепа на образованието на децата у дома. „Обърнете им внимание и ги защитете, осигурете им психологическа подкрепа, обичайте ги и се молете заедно с тях на Господа, Който ни призова да бъдем като тях. Не забравяйте да отговаряте открито и честно на въпросите на децата, когато те разбират, че нещата не са нормални, и ни питат Какво става?“.

В предишно архипастирско послание митр. Йосиф призова своите клирици и миряни да съобразят богослужебния живот с разпоредбите на държавните власти, да усилят молитвите си у дома, да се погрижат за немощните и нуждаещи се членове на енориите.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69447/view,article/