ДВЕРИ 
15 ДЕКЕМВРИ 2016

 Rating 5.00 (5 Votes)

1837596Кризата в Украинската православна църква (Московска патриаршия), предизвикана от повдигнатите обвинения срещу нейния основен спонсор руския олигарх Вадим Новински, се задълбочава. На 8 декември Украинската Рада свали имунитета на Новински и по този начин даде възможност срещу него да бъде заведено дело. Украинската прокуратура го обвинява в незаконно лишаване от свобода на секретаря на бившия предстоятел на УПЦ Киевския митрополит Владимир (+2014 г.) и опит да бъде извършен преврат във висшето църковно ръководство. 

Междувременно от името на Св. Синод на Украинската църква до украинския президент Порошенко беше изпратено открито писмо в подкрепа на В. Новински. Под него стои единствено подписът на предстоятеля на УПЦ Киевският митрополит Онуфрий. В писмото се твърди, че обвиненията срещу Новински са част от общата дискриминация на православните християни от Московска патриаршия в Украйна, които през последните години са „подложени на гонение“. В обръщението се заявява, че нито блаженопочиналият митрополит Владимир, нито ръководството на УПЦ е сигнализирало властите за такива криминални обстоятелства, а обвиненията демонстрират „непознаване на вътрешния църковен живот“. Переяславският митрополит Александър (Драбинко) не е сезирал църковното ръководство за тези обстоятелства, а е решил да се обърне директно към медиите и светската съдебна власт и така е предизвикал разпространяването на „сплетни и клевети“. В заключение се изразява надеждата, че В. Новински, както всеки гражданин на Украйна, ще се ползва със защитата на държавата „независимо от религиозните си убеждения“. 

От своя страна Переяславският митрополит заяви: „Не искам и не търся отмъщение, а търся и искам истината. Именно затова снемането на имунитета на народния депутат Вадим Новински не предизвиква у мен чувство за удовлетворение. Починалият в Бога митрополит Владимир ме учеше да не се страхувам и да не отстъпвам от борбата за истината. Но той ме учеше и на любов и прошка. Моето участие в този процес не е лично мотивирано. Не искам лична компенсация. Целта ми е друга: искам моите братя и сестри да разберат истината за беззаконията, които вършеше режимът на Янукович спрямо блаженопочиналия митрополит Владимир. Искам да се сложи край на опитите на олигархията на управлява Църквата“.

LРуският олигарх Вадим Новински получава украинско гражданство от Виктор Янукович през 2013 г., а няколко месеца по-късно е избран за депутат в Украинската Рада с мажоритарен избор от Севастопол. Този период съвпада с похищението на тогавашния секретар на болния Киевски митрополит Владимир, с цел митр. Владимир писмено да се откаже от Киевската катедра в полза на друг йерарх.

Според информация на украинските медии, почти всички дейности на УПЦ (МП) са финансирани от В. Новински. Последната крупна проява с неговата финансова подкрепа е бил общоукраинският „Кръстен ход за мир, любов и молитва за Украйна“, проведен през юни т.г., когато хиляди вярващи от източните и западните части на страната преминаха стотици киломри в литийно шествие, за да се съберат в Киев по случай годишнината от приемането на християнството в Киевска Рус.

А преди няколко дни Вадим Новински отново демонстрира желанието си да подмага финансово Православната църква. Той съобщи в блога си, че се е срещнал с Йерусалимския патриарх Теофил ΙΙΙ и е обсъдил с него възможността „според силите си да се включи във финансирането на ремонта на кувуклия на Божи Гроб“, в храма на Христовото Възкресение.

Медиите обръщат голямо внимание на делото срещу руския олигарх, съдейки по това за политическото влияние на ключови политически фигури в Украйна, както и за преразпределянето на влиянието на православните юрисдикции в страната.

От друга страна става ясно, че митр. Александър води до голяма степен лична война срещу олигарха Новински, тъй като „незаконно лишеният от свобода“ секретар на вече покойния митр. Владимир е сам владиката Александър (Драбинко). Той е считан за един от лидерите на проукраинската група архиереи в УПЦ, но с избирането на митр. Онуфрий за глава на тази автономна поместна църква надмощие взе проруската група.