Двери /

Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) даде интервю за РИА Новости, посветено на неговите доходи и имущество. Причина за това станаха редица публикации през последните седмици, според които „външният министър“ на Московска патриаршия е собственик на пентхаус в Испания, има внушителен автопарк и води луксозен начин на живот, несъвместим с монашеските обети.

В интервюто митр. Иларион (Алфеев) заявява, че тези публикации имат за цел неговото отстраняване от поста председател на Отдела за външно-църковни връзки, от което интерес има Константинополската патриаршия. По отношение на луксозното 234-квадратно жилище в испански курорт, за което в. „Новая газета“ твърди, че струва близо 1 милион евро и че вероятно му е подарено от руски олигарх, митрополитът лаконично заявява, че това не е вярно. По отношение на автопарка си, той заявява, че разполага с два автомобила – Hyundai Genesis модел 2016 и Ауди от 2010 г., но няма два мерцедеса, за които писа руски вестник. „Който намери моя мерцедес, ще му го подаря“, заяви той.

Също така митр. Иларион твърди, че има само едно собствено жилище в Москва на „Третяковская“, но то не е „шестстайно, а четиристайно“, на обща площ 89 кв. м. и през 2005 г. го е купил за 6 милиона рубли.
След това председателят на Отдела за външно-църковни връзки обяснява произхода на своите високи доходи – според него те идват от продажбата на неговите книги и музикални произведения. Той е автор на 139 книги, 75 от които са преведени на чужди езици. „Не за всички съм получил хонорар, а за някои съвсем малко. Но книгите заживяват свой собствен живот след излизането си и за автора започват да „капят“ пари. Ето, преди 20 години издадох в Оксфорд своята докторска дисертация на английски език. Тя се продава и досега и периодично получавах хонорари за нея в британски лири. Освен това книгите ми се преиздават. Например „Тайнство на вярата“ беше преиздадена 12 пъти на руски език и е преведена на 17 езика. Книгата за Светите Отци е преиздадена шест-осем пъти и е преведена на 3-5 езика. Ако преброим всички нови издания, то се получават не 139 книги, а два или три пъти повече. Добавете и десетките ми статии в „Православна енциклопедия“, които са половината от обема на това издание, няколко стотин статии в периодични издания и онлайн медии, както и лекциите ми в учебните заведения у нас и в чужбина“.

Той дава илюстрация с шесттомното издание за Иисус Христос, за което е получил 1 800 000 рубли хонорар (над 50 хиляди лева, бел. ред), и още 50-70% от продажбите.

Сериозни доходи носели на митр. Иларион и неговите документални филми. „Моите документални филми понякога носят добър доход. Аз съм създал около 60 такива филма. Напишете толкова книги, толкова музикални произведения и направете толкова филми: Вие ще получите не по-малко доходи от мен“, заявява митрополитът.

Митрополит Иларион счита, че монашеският обет за нестяжание не важи за епископите от момента, в който те излязат от манастира. Той обосновава правото си на лично имущество с 40 апостолско правило и 24 правило на Антиохийския събор. „Ние не призоваваме към бедност. Призоваваме към подвижнически труд за благото на ближните. Призоваваме да се живее не за себе си, а за хората. Сред нашите енориаши има много богати хора и много бедни. Пред Бога всички са равни. Но ако някому е дадено материално богатство, то ние призоваваме такъв човек да го споделя с бедните. А който има интелектуално богатство или други таланти, такъв човек трябва да посвети своите таланти на Бога и хората. Важна е чистотата на човешката душа и неговият нравствен труд. А какво е личното му имущество и как се разпорежда с него – това е личен въпрос“, завършва митрополит Иларион.

https://dveri.bg/index.php/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69172/view,article/