Двери / 12 Февруари 2020

По време на своята официална визита във Ватикана днес Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) заяви, че Московският патриарх Кирил ще отиде в Йордания и срещата в столицата Аман ще се проведе.

Въпреки отказа на някои от православните предстоятели да участват, тъй като тя не е свикана по каноничния ред, външният министър на Московска патриаршия заяви, че има и такива, които ще отидат и срещата ще се проведе с тях. Митр. Иларион заяви, че неотдавна Йерусалимският патриарх е изпратил и второ писмо до предстоятелите за участие, намеквайки, че е възможна промяна в заявените досега решения.
Митр. Иларион направи изявлението си след края на срещата на Работната група по взаимодействие между Московска патриаршия и св. Престол, която се проведе на 12 февруари в Папския съвет за християнско единство.

Засега своето участие са потвърдили Московският патриарх Кирил, Антиохийският патриарх Йоан и предстоятелят на църквата на Чешките земи и Словакия Ростислав, както и смятаният за домакин Йерусалимски патриарх Теофил.

Отрицателно отговориха Вселенският патриарх Вартоломей, Александрийският Теодор, Атинският архиеп. Йероним, Кипърският Хризостом и Албанският Анастасий, а Полският предстоятел Сава отговори по-скоро отрицателно на поканата.

Не са заявили публична позиция до този момент Румънската, Българската, Грузинската патриаршии и Сръбската патриаршия.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69227/view,article/