Двери 11 Март 2020

Днес Старозагорска митрополия излезе със съобщение, че въпреки епидемиологичната обстановка в страната няма да се отменят предвидените по програма великопостни богослужения. Всички храмове в епархията ще бъдат отворени и ще се извършат определените за св. Четиридесетница служби и молитвени последования.

Старозагорският митрополит Киприан също публикува днес свое обръщение, в което подчертава важността на поста в Православната църква за духовното израстване на вярващите. Митрополитът отбелязва също така, че Църквата ежедневно, сутрин и вечер, се моли за спасението на всички души и за хората, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в св. храмове. „Енорийските свещеници заедно с молещите се в енорийските храмове са като едно духовно сърце, което страда за болките на своите братя и сестри, за страданията на народа ни, за сбъдването на личните и обществени въжделения“.
В изявлението на митрополита се казва, че във връзка с разпространението на корона-вируса „Църквата добавя допълнителни прошения към Господ да изцери смъртоносната болест, която е обхванала човечеството, и да спре пагубната заплаха“.

Владиката отправя призив за обединение в обща молитва, защото „тогава Бог ни чува и милва най-бързо“. Той казва още: „Болестта не трябва да всява страх и паника, а да ни подтикне към единение в действията си срещу нея и като граждани, и като вярващи хора, носещи в себе си надежда в молитвата си към Бога, за Когото няма нищо невъзможно. Не болестта е тази, от която трябва да се страхуваме, а грехът. Когато се борим с него и носим в себе си вяра и любов към ближния, Божията благодат ни осенява, опазва и пречиства. Не отбягването на докосване и целуване на светите икони, а стремежът и усилията сърцата ни да не докосват злобата и целуват неправдата ще ни предпазят от заболяване на душите и телата ни. Нека всички да усилим своите молитви, защото Бог е готов да ни чуе в Своята милост и е благосклонен, когато сме ръка за ръка като истински братя и сестри!“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69324/view,article/