Двери 06 Март 2020

Християни от чирпанското село Стоян Заимово от десет години събират средства за изграждане на параклис „Св. Пантелеймон“ в местността Голяма черква (тук). По този повод на 12 февруари т. г. Старозагорският митрополит Киприан се е срещнал с църковното настоятелство на новостроящия се храм. Срещата се е състояла по инициатива на владиката, във връзка с изпратено до настоятелството писмо от дирекция „Вероизповедания“ с обяснението, че след промените в Закона за вероизповеданията, дирекцията към Министерски съвет не финансира строителни и ремонтни дейности на храмове, а това става със средства на епархиите.

Митр. Киприан е дал своята подкрепа за строителството на храма и се е ангажирал, след като получи количествено-стойностната план-сметка на проекта, да потърси финансиране от Св. Синод и Министерския съвет.
Архиерейският наместник на Чирпанската духовна околия, свещеноиконом Иван Иванов, който е и председател на църковно настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пантелеймон“, вече е задвижил документацията по изготвяне на църковния бюджет и е провел среща с кмета на Чирпан, за да окаже съдействие за ремонта на пътя от с. Стоян Заимово до местността Голямата черква.

Параклисът в Голямата черква ще бъде с площ от 38 кв. м. За строителството му са събрани малко над единадесет хиляди лева. Сред последните дарители са емигранти от Чикаго и монаси от Атон.

Кампанията продължава и от църковното настоятелство се надяват, че ще се намерят хора с добри сърца, които ще подкрепят строителството на параклиса „Св. Пантелеймон“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69304/view,article/