Двери 19 Март 2020

Днес Пловдивският митрополит Николай разпространи обръщение до православните християни в неговата епархия с насоки за поведение в ситуацията на пандемия и извънредно положение в страната. В него митрополитът подчертава, че ставащото е по Божие допущение в дните на Великия пост. Владиката насочва вниманието на вярващите към духовните ползи, които могат да се извлекат от принудителното стоене вкъщи.

В обръщението си митр. Николай съветва православните да използват времето си за по-усърдни молитви в домовете си. „Молете се усърдно и от сърце, молете се по всяко време с думите: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни!“. Като ви уверявам, че както аз, така и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите семейства!“.

Той заявява също: „С дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: „който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Йоан 6:37). Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни: да се въздържат да идват на църква освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг“.
Владиката отбелязва: „Заявявам с цялата си убеденост, че светото Причастие, Тялото и Кръвта Христови, не може да е заразно и чрез него не може да се зарази никой човек. Но! Човек може да зарази човека. Нека не изкушаваме Господ! Свещеници, имащи и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от служение. Преподаването на светото Причастие да става с максимална осторожност, само на членове на съответната енория, след изповед, както повеляват свещените канони според същността на тайнството“.

Камбанният звън в 21 ч. в цяла Пловдивска епархия ще продължи. „Това е нашата благодарност и нашата молитва за лекарите и медицинските сестри и работници, но и към всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители от транспорта и от комуналните служби и предприятия, магазинерите в отворените магазини, правителствените служители и самото правителство и всички други, които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното“, се казва в обръщението на митрополита.

Митр. Николай е безкомпромисен, че „в Пловдивска епархия по мое разпореждане няма да бъде затворен нито един храм. Всеки ден във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за вас (Як. 5:16), бдейки на своя пост, защото, по думите на св. ап. Павел: „всякой в каквото звание е призван, в него и да остава пред Бога“ (1 Кор. 7:24). Служението на духовенството е също преден пост в битката срещу злото. От верните очакваме да се молят заедно с нас в домашната си църква в къщи“.

Целият текст – тук.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69360/view,article/