Двери 16 Март 2020

Пловдивският митрополит Николай разпространи призив до клира и народа на своята епархия за усилване и обединение на молитвите в дните на тежки изпитания, породени от пандемията в целия свят. Владиката призовава „всяка вечер в 21 ч., който където и да се намира – у дома, на работа или по пътя, да се моли с Господнята молитва „Отче наш“, за да призовем Божията милост, снизхождение и избавление от злото“.

Митр. Николай също така се е разпоредил „всяка вечер от 21:00 до 21:15 ч. до края на март да бият всички църковни камбани в диоцеза на Пловдивска епархия в знак на подкрепа към всички наши лекари, медици и медицински лица, които неуморно полагат грижи за боледуващите и страдащите наши ближни. Защото Господ ни е заповядал: „Синко, в болестта си не бъди небрежен!… Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал и лекуването е от Вишния“ (Сирах. 38:1-9)“.
В призива на Пловдивския митрополит се казва още: „Времето на всеобщото бедствие, което Господ допуска и което съвпада с времето на Великия пост, следва да бъде осмислено от нас в духовен план. Нека то да бъде за нас време на покаяние и смирение. Но не и на униние, на страх, на малодушие и ропот. Всички сме в Божиите ръце. И времето на земния ни живот, и часът на смъртта, и здравето, и болестта – всичко се отмерва от премъдрия Божи промисъл за света и човека. Да не забравяме Господните слова: „Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите. И каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина… и ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя“ (Иоан 14:13-14; Мaт. 21:22)“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69343/view,article/